Rośnie w Polsce. Żadne inne warzywo tak nie działa na organizm

Polskie warzywa należą do jednych z najzdrowszych na świecie. I chociaż nie są tak doceniane jak egzotyczne przysmaki, to warto, by na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Mają bowiem mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jakie produkty okażą się najlepszym wyborem?

Najzdrowsze polskie warzywaNajzdrowsze polskie warzywa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | DZMITRY HOLUB / 500px

Buraki

Buraki to warzywa, które można przygotować na wiele sposobów, dlatego nie znudzą ci się tak szybko. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo. Jednym z najcenniejszych składników, który zawierają te pyszne warzywa, jest betanina, należąca do silnych flawonoidów.

Związek ten redukuje poziom homocysteiny w organizmie, która jest odpowiedzialna m.in. za rozwój miażdżycy. Ta z kolei może powodować wiele niebezpiecznych powikłań, w tym powstawanie zakrzepów, chorobę Alzheimera czy zawał serca. Regularne jedzenie buraków wpływa pozytywnie na pracę wątroby i nerek, gdyż warzywa te wykazują silne działanie oczyszczające.

Dynia

Oprócz tego, że dynia jest niskokaloryczna i świetnie sprawi się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę, to jedzona regularnie pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Udowodniono, że osoby, które regularnie spożywają dynię, są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Podobnie jak burak, dynia wykazuje właściwości odtruwające.

Brokuły

Wystarczy niewielka garść tych zielonych warzyw, by pokryć nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę K i C. Brokuły wspierają zdrowie naszych oczu, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. W dodatku znajdziemy w nich jeden z najlepiej poznanych związków o właściwościach przeciwnowotworowych – sulforafan. Należy jednak pamiętać, że największe jego ilości występują w krojonych lub posiekanych brokułach. Aby nie zniweczyć cennych właściwości, tak przygotowane wstępnie warzywa najlepiej gotować na parze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup

Cebula

Jest tania i stanowi niezbędny dodatek do wielu potraw. Właściwości cebuli są znane i cenione od wieków. Oprócz witaminy C, znajdziemy w niej cynk, siarkę, fosfor, krzem oraz fosfor. Syrop lub wywar sporządzany z tego warzywa pomaga w stanach zapalnych gardła, a także przy bólach reumatycznych.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"