Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Rośnie w Polsce. Żadne inne warzywo tak nie działa na organizm

136

Polskie warzywa należą do jednych z najzdrowszych na świecie. I chociaż nie są tak doceniane jak egzotyczne przysmaki, to warto, by na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Mają bowiem mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jakie produkty okażą się najlepszym wyborem?

Rośnie w Polsce. Żadne inne warzywo tak nie działa na organizm
Najzdrowsze polskie warzywa (Licencjodawca, DZMITRY HOLUB / 500px)

Buraki

Buraki to warzywa, które można przygotować na wiele sposobów, dlatego nie znudzą ci się tak szybko. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo. Jednym z najcenniejszych składników, który zawierają te pyszne warzywa, jest betanina, należąca do silnych flawonoidów.

Związek ten redukuje poziom homocysteiny w organizmie, która jest odpowiedzialna m.in. za rozwój miażdżycy. Ta z kolei może powodować wiele niebezpiecznych powikłań, w tym powstawanie zakrzepów, chorobę Alzheimera czy zawał serca. Regularne jedzenie buraków wpływa pozytywnie na pracę wątroby i nerek, gdyż warzywa te wykazują silne działanie oczyszczające.

Dynia

Oprócz tego, że dynia jest niskokaloryczna i świetnie sprawi się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę, to jedzona regularnie pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Udowodniono, że osoby, które regularnie spożywają dynię, są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Podobnie jak burak, dynia wykazuje właściwości odtruwające.

Brokuły

Wystarczy niewielka garść tych zielonych warzyw, by pokryć nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę K i C. Brokuły wspierają zdrowie naszych oczu, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. W dodatku znajdziemy w nich jeden z najlepiej poznanych związków o właściwościach przeciwnowotworowych – sulforafan. Należy jednak pamiętać, że największe jego ilości występują w krojonych lub posiekanych brokułach. Aby nie zniweczyć cennych właściwości, tak przygotowane wstępnie warzywa najlepiej gotować na parze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup

Cebula

Jest tania i stanowi niezbędny dodatek do wielu potraw. Właściwości cebuli są znane i cenione od wieków. Oprócz witaminy C, znajdziemy w niej cynk, siarkę, fosfor, krzem oraz fosfor. Syrop lub wywar sporządzany z tego warzywa pomaga w stanach zapalnych gardła, a także przy bólach reumatycznych.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chciała nakręcić rekina. Takiego finału się nie spodziewała
Cristiano Ronaldo ma dostęp do tajnej strony. Były piłkarz wyjawił prawdę
11 milionów przypadków. Europejski kraj mierzy się z epidemią
Jeziora w kształcie serca. Oto idealne miejsca na romantyczną wycieczkę
Tragedia w szpitalu. Sześciolatka zmarła przez błąd medyczny
Objawów grypy nie należy bagatelizować. Lekarka ostrzega
Policjant nałożył mandat. Krótko później dostał taki list
Genialny kotlet pożarski. Zrobisz go w kilka chwil
Zełenski do Trumpa: Putin symuluje chęć negocjacji
Jermak o reakcji Monachium na atak w Czarnobylu. "Naprawdę wściekli"
Iga Świątek przed półfinałem w Dausze. "Mogę grać bez presji"
Szok, co dzieje się na parafii w Łaszczowie. Wkracza prokuratura
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić