Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce. Tak działa na organizm

291

Świeże warzywa powinny na stałe zagościć na naszych stołach. Spożywając je regularnie, dostarczymy do organizmu odpowiednią ilość witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów, które korzystnie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Oto lista polskich warzyw, które są najzdrowsze.

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce. Tak działa na organizm
Warzywa powinny być stałym elementem naszej diety (Licencjodawca, Artjom Kissler)

Pietruszka

W natce pietruszki znajdziemy znaczne ilości witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i beta-karotenu. Z kolei korzeń tego warzywa zawiera m.in.: wapń, fosfor, magnez i prowitaminę A. Mikstury na bazie pietruszki wykazują właściwości oczyszczające, moczopędne i przeciwnowotworowe. Sprawdzają się przy leczeniu chorób nerek i nerwobólów, poprawiają kondycję skóry i przyspieszają odchudzanie.

Buraki

Buraki ćwikłowe zwierają. m.in.: żelazo, potas, kobalt, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy C i witamin z grupy B. Stała obecność buraków w naszym menu stymuluje produkcję czerwonych krwinek, wpływa pozytywnie na pracę jelit i pomaga na problemy z wątrobą.

Kapusta

Świeża kapusta ma w sobie taka sama ilość witaminy C, co owoce cytrusowe. Zawiera również witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę E, nazywaną potocznie witaminą młodości. Dzięki zawartości cennych substancji to popularne warzywo usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia pamięć, zwiększa koncentrację i pomaga zredukować stres. Można w niej znaleźć takie minerały jak wapń, potas, fosfor, żelazo i mangan. Regularne sięganie po kapustę zmniejsza ryzyko nowotworów i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Szpinak

Szpinak jest bogatym źródłem witaminy C. Nie brakuje w nim również potasu, żelaza, magnezu wapnia, błonnika, beta-karotenu oraz witaminy A, B6 i K. Jedząc regularnie szpinak, obniżymy ryzyko zachorowania na raka, poprawimy kondycję narządu wzroku i pracę jelit.

Rukiew wodna

Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) rukiew wodna (rzeżucha wodna) jest najzdrowszym warzywem na świecie. Zawiera: witaminę A i C, potas, jod, żelazo, olejki eteryczne. Wykazuje właściwości oczyszczające, moczopędne, odkażające antyoksydacyjne. Po rzeżuchę wodną powinny sięgać osoby cierpiące z powodu chorób nerek, nadwagi, otyłości i dolegliwości przewodu pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom rzeżucha niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić