Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce. Tak działa na organizm

Świeże warzywa powinny na stałe zagościć na naszych stołach. Spożywając je regularnie, dostarczymy do organizmu odpowiednią ilość witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów, które korzystnie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Oto lista polskich warzyw, które są najzdrowsze.

Vegetables, cheese and little sauce on a thin bread.Vegetables, cheese and little sauce on a thin bread.Artjom KisslerWarzywa powinny być stałym elementem naszej diety
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Artjom Kissler

Pietruszka

W natce pietruszki znajdziemy znaczne ilości witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i beta-karotenu. Z kolei korzeń tego warzywa zawiera m.in.: wapń, fosfor, magnez i prowitaminę A. Mikstury na bazie pietruszki wykazują właściwości oczyszczające, moczopędne i przeciwnowotworowe. Sprawdzają się przy leczeniu chorób nerek i nerwobólów, poprawiają kondycję skóry i przyspieszają odchudzanie.

Buraki

Buraki ćwikłowe zwierają. m.in.: żelazo, potas, kobalt, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy C i witamin z grupy B. Stała obecność buraków w naszym menu stymuluje produkcję czerwonych krwinek, wpływa pozytywnie na pracę jelit i pomaga na problemy z wątrobą.

Kapusta

Świeża kapusta ma w sobie taka sama ilość witaminy C, co owoce cytrusowe. Zawiera również witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę E, nazywaną potocznie witaminą młodości. Dzięki zawartości cennych substancji to popularne warzywo usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia pamięć, zwiększa koncentrację i pomaga zredukować stres. Można w niej znaleźć takie minerały jak wapń, potas, fosfor, żelazo i mangan. Regularne sięganie po kapustę zmniejsza ryzyko nowotworów i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Szpinak

Szpinak jest bogatym źródłem witaminy C. Nie brakuje w nim również potasu, żelaza, magnezu wapnia, błonnika, beta-karotenu oraz witaminy A, B6 i K. Jedząc regularnie szpinak, obniżymy ryzyko zachorowania na raka, poprawimy kondycję narządu wzroku i pracę jelit.

Rukiew wodna

Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) rukiew wodna (rzeżucha wodna) jest najzdrowszym warzywem na świecie. Zawiera: witaminę A i C, potas, jod, żelazo, olejki eteryczne. Wykazuje właściwości oczyszczające, moczopędne, odkażające antyoksydacyjne. Po rzeżuchę wodną powinny sięgać osoby cierpiące z powodu chorób nerek, nadwagi, otyłości i dolegliwości przewodu pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom rzeżucha niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"