Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Spala tłuszcz, rozbija zakrzepy. Wystarczy kieliszek dziennie

37

Kiedy odpowiednie składniki połączymy ze sobą w odpowiednich proporcjach, otrzymujemy nie tylko smakowite, ale także niezwykle korzystne dla zdrowia mikstury. Tak jest w przypadku domowego syropu z imbiru, który zapewni nam zarówno doskonałą odporność, jak i pomoc w kontroli wagi.

Spala tłuszcz, rozbija zakrzepy. Wystarczy kieliszek dziennie
Syrop, który spala tłuszcz i wymiata cholesterol (Licencjodawca, PMM-Arkt)

Właściwości odżywcze syropu imbirowego

Domowy syrop składa się z imbiru, cynamonu, miodu, chilli, cytryny i czosnku. By zrozumieć, jak potężne jest to połączenie, powinniśmy przyjrzeć się każdemu z tych składników z osobna.

1. Imbir

Kluczowym składnikiem tego syropu jest imbir. Bogaty w związki bioaktywne, takie jak gingerole i shogaole, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może wpływać korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Metaanaliza z ostatniego roku wykazała, że imbir wpływa pozytywnie na biomarkery stanu zapalnego, kontrolę wagi i ogólną kondycję krwi.

2. Cynamon

Ten korzenny składnik oferuje szeroką gamę korzyści zdrowotnych dzięki zawartości aldehydu cynamonowego, kumaryny i eugenolu. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cukru i lipidów.

3. Miód

Naturalny słodzik, który nie tylko poprawia smak napoju, ale również dostarcza przeciwutleniaczy i wspomaga układ odpornościowy. Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne czynią go idealnym dodatkiem do napoju wzmacniającego układ odpornościowy. Ważne jest jednak, aby spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zdrowotna mikstura z imbirem

4. Czosnek

Znany ze swoich silnych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Zawarte w nim związki, takie jak allicyna, mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, chroniąc serce i zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym.

5. Chilli

Kapsaicyna, obecna w chilli, działa przeciwzapalnie i może korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi.

6. Cytryna

Witamina C zawarta w cytrynach wspomaga produkcję białych krwinek i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo kwas cytrynowy i błonnik mogą łagodzić objawy niestrawności oraz wspomagać detoksykację organizmu.

Syrop z imbiru, przygotowany z powyższych składników, staje się więc potężnym narzędziem w walce o zdrowie, odporność i trawienie.

Przepis na domowy syrop imbirowy

Do przygotowania syropu imbirowego wystarczy nam starte na tarce kilkucentymetrowe kłącze imbiru, sok z jednej cytryny, łyżeczka cynamonu w proszku, szczypta chilli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedna łyżeczka miodu oraz szklanka przegotowanej wody.

Wszystkie składniki, poza miodem, cynamonem i chilli zagotuj w garnku. Po zagotowaniu dodaj cynamon i chilli, po czym zostaw do ostudzenia. Kiedy napar osiągnie temperaturę poniżej 60 stopni Celsjusza, dodaj miód. Gotowe! Wystarczy spożywać jeden kieliszek syropu dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić