Takiego nigdy nie jedz. Może być pełne bakterii

Mięso nienadające się do spożycia nie zawsze zmienia kolor lub nieprzyjemnie pachnie. Jakość produktu czasem trudno jest rozpoznać, zwłaszcza gdy jest on szczelnie zapakowany. Istnieje jednak prosty sposób, żeby sprawdzić, czy żywność, którą trzymamy w swojej lodówce, jest wciąż świeża i nie zagraża naszemu zdrowiu.

Vacuum-sealed chicken filletsHuman hand holding three in polyethylene bag vacuum-sealed chicken fillets. Jelly roll pan on teak wood surface. High point of view.annick vanderschelden photographTak rozpoznasz, że mięso nie nadaje się do jedzenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | © 2022 Annick Vanderschelden

Każdy produkt mięsny prędzej czy później ulega zepsuciu, przez co nie nadaje się do spożycia. Spadek jakości mięsa wywołują nieenzymatyczne reakcje chemiczne, enzymy tkankowe lub bakterie takie jak E.coli, Salmonella i Listeria monocytogenes.

Zjedzenie nieodpowiednio przechowywanego produktu lub po upływie okresu przydatności do spożycia może nieść za sobą wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. Zatrucie salmonellowe lub zakażenie się bakterią Escherichia coli nierzadko wywołuje bóle brzucha, wymioty i wodniste biegunki. Z kolei przy listeriozie często pojawiają się objawy grypopodobne.

Zjedzenie złej jakości mięsa (zwłaszcza drobiowego) prowadzi również do rozwoju czerwonki, czyli tzw. choroby brudnych rąk, która sprzyja stanom zapalnym jelita grubego. Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą zjedzenie skażonego produktu, jest zatrucie laseczkami jadu kiełbasianego. Bakterie Clostridium botulinum mogą powodować zaburzenia wzrokowe, nadmierną suchość w ustach zawroty głowy i przewlekłe zmęczenie.

W jaki sposób rozpoznać, że mięso nie nadaje się do jedzenia?

Żeby uchronić się przed zjedzeniem zepsutego mięsa, należy przede wszystkim kupować je w sprawdzonym miejscu, a także zwracać uwagę na datę ważności i wygląd. Jeśli mięso nadaje się do spożycia, będzie miało swój naturalny intensywny kolor. Pożółknięcia i zielonkawy odcień oznaczają, że pod żadnym pozorem nie powinniśmy go jeść.

Jeżeli mamy do czynienia z produktem zapakowanym w foliowej tacce najlepiej ocenić jego jakość przez dotyk. W tym celu palcem wskazującym uciskamy mięso przez folię. Jeżeli palec nie pozostawia po sobie wyraźnego wgłębienia, a mięso szybko odzyskuje swój pierwotny kształt, jest sprężyste i jędrne, wówczas bez obaw możemy przygotować z niego ulubioną potrawę.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady