Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny

65
Podziel się:

Chociaż w sklepach mięsnych czy supermarketach wybór wędlin jest ogromny, to warto wiedzieć, że w ich składzie znajdziemy nie tylko mięso, ale i wiele chemicznych dodatków. Niektóre z nich mogą być rakotwórcze. Czy zatem jedzenie wędlin jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Może wywoływać raka. To najgorszy rodzaj wędliny
Najlepiej wybierać wędliny z krótkim składem (Getty Images, Copyright Dazeley)

Kupując wędliny w hermetycznie zamkniętych opakowaniach możemy sprawdzić, co znajduje się w ich składzie. Niestety taka opcja nie zawsze jest możliwa w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę na stoiskach czy w sklepach mięsnych.

Oczywiście, znajdziemy takie wędliny, które będą miały dobry skład i żadnych sztucznych dodatków, ale będą na pewno droższe i nie tak łatwo dostępne jak tańsze naszpikowane chemią produkty. Zasada jest prosta – im krótszy skład, tym lepsza żywność i właśnie taką świadomi konsumenci dbający o swoje zdrowie powinni wybierać.

Naszą czujność powinny wzbudzić wypełniacze, np. saletrę, siarczany czy karagen, który wiąże wodę. Ten dodatek pozwala producentom wędlin wyprodukować z 1 kg mięsa nawet 1,5 kg produktu. Eksperci zwracają też uwagę, by podczas czytania etykiety sprawdzić ilość mięsa w danej wędlinie. Nie powinna być ona mniejsza niż 50 proc., ale najlepiej wybierać taki produkt, w którym zawartość mięsa będzie wyższa niż 90 proc.

W niektórych wędlinach znajdziemy m.in. azotany (III) i (V). - Obecność znacznych ilości azotanów w żywności może wywierać określone skutki toksykologiczne, np. prowadzić do zatruć pokarmowych oraz tworzenia się nitrozoamin, czyli związków kancerogennych – wyjaśnia w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności. Ekspertka ostrzega polskich konsumentów, by byli ostrożni podczas kupowania wędlin, gdyż te zawierające azotany i azotyny są rakotwórcze.

Ale uważać powinniśmy nie tylko na te związki. Obecność fosforanów zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz przyczynia się do szybszego starzenia się organizmu. Na zakazanej liście znajdują się również takie substancje jak: glutaminian sodu, benzoesany, chlorek sodu i sztuczne barwniki oraz aromaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(65)
Szokouff
3 miesiące temu
Żarcie w paczkach to największy syf. Te od rzeźnika luzem zupełnie inny smak, inna jakość, kunszt i tradycja. Ktoś tu lobbuje na rzecz przemysłowców co wędzonki bejcą pryskają.
Maria L.
3 miesiące temu
gdzie jest rząd Polski i dlaczego dopuszcza się chemiczną żywność dla Polaków . Powiecie że to nie wina rządu ?? Rząd rządzi i pisze ustawy, przepisy itp a nie sanepid
Smaczek
3 miesiące temu
Jeśli mój pies nie zje plasterka wędliny to ja jej też nie ruszam.
Mikel
3 miesiące temu
no coż, najlepsze są wędliny bez chlorku sodu (czyli zwykłej soli) - smacznego.
no i co ?
3 miesiące temu
I naszemu państwu kierowanemu przez PIS zupełnie to nie przeszkadza, bo wyrażają zgodę na ich sprzedaż.
!!!??? Sikora...
3 miesiące temu
Co jadasz ?
!!!??? Sikora...
3 miesiące temu
Znasz się na tym?
xxxx
3 miesiące temu
Wszystkie wędliny produkowane przemysłowo są konserwowane azotynami.
Taka jest !
3 miesiące temu
No i taka prawda , trucie ludzi jak szczepionki - preparaty a sami czym się szczepią ? Dr Sousa-Faro, sam będący naukowcem (jest profesorem biochemii), jest jednym z prawie 2200 znanych osobistości i przedstawicieli elit nie tylko hiszpańskich, ale i europejskich, którzy poddali się fałszywym szczepieniom przeciwko Covidowi, płacąc od 1000 do 2000 euro. >UCZTA BALTAZARA Mane, tekel, fares<
burak
3 miesiące temu
Szczaw i mirabelki-bardzo zdrowe. Bogacze będą żarli bażanty.
ronin
3 miesiące temu
Skoro w wyrobach mięsnych są szkodliwe do datki .Pytam się to dlaczego senamid pozwala sprzedawać te wyroby
Masarz
3 miesiące temu
Kiedyś ze 100 kg mięsa robiono 60 kg kiełbas, dzisiaj z 60 kg mięsa robi się 100 kg kiełbas.
kabanos
3 miesiące temu
kiełbasa tylko z nazwy
Kar
3 miesiące temu
Kto zezwala te raki wprowadzać do handlu!!!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić