Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Teraz szkodzą najbardziej. Wychładzają organizm, mogą uszkodzić jelita

15

Warzywa i owoce są skarbnicą wielu witamin, minerałów i innych prozdrowotnych składników, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Niestety nie każde z nich powinny być spożywane przez nas podczas najzimniejszych miesięcy w roku. Oto lista produktów, których lepiej unikać zimą.

Teraz szkodzą najbardziej. Wychładzają organizm, mogą uszkodzić jelita
Uwaga na pomidory czy ogórki sprzedawane zimą, są naszpikowane chemią (Licencjodawca, © 2008 Andrew Pembrooke)

Pomidory

Te smaczne i zdrowe warzywa można bez problemu dostać praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych przez cały rok. Pomimo tego po pomidory zdecydowanie lepiej sięgać w sezonie letnim. Importowane warzywa, które możemy kupić w zimie, w większości przypadków rosną w nienaturalnych warunkach i mogą zawierać znaczne ilości pestycydów, które wchłaniane przez organizm mogą uszkodzić jelita.

Ogórki

Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zdrowych koktajli. Niestety w sezonie zimowym ciężko dostać świeże górki, które są hodowane w warunkach naturalnych. Warto również pamiętać, że ogórki mogą wychładzać organizm.

Szpinak

Szpinak jest powszechnie uważany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jeśli jednak podczas zimowych miesięcy znajdziemy w sklepie świeży szpinak, lepiej omijajmy go szerokim łukiem, ponieważ najprawdopodobniej rósł w nienaturalnych warunkach i zawiera sporo szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie właściwości mają pomidory?

Truskawki

Sezon na te bardzo popularne w naszym kraju owoce trwa od końca maja aż do października. Właśnie w tym okresie warto je zrywać, delektować się ich smakiem i korzystać z wielu prozdrowotnych właściwości, które niewątpliwie posiadają. W zupełnie inny sposób powinniśmy podchodzić do spożywania truskawek pojawiających się w sklepach w sezonie zimowym. Sięgając po ten produkt, warto mieć na uwadze, że zawiera pestycydy. Smak truskawek pakowanych w plastikowe pojemniki, również pozostawia wiele do życzenia.

Cytrusy

Pomarańcze, grejpfruty i cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi nasza odporność na zimowe infekcje. Niestety wykazują właściwości wychładzające, więc lepiej w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości tych orzeźwiających owoców w upalne dni.

Kiwi

Kiwi podobnie jak owoce cytrusowe zawiera znaczne ilości witaminy C. Działa również wychładzająco, dlatego zimą lepiej zrezygnować z jedzenia kiwi. O tej porze roku nasze ciało bardziej niż orzeźwienia potrzebuje ciepła.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wypadek koło Płońska. Auto dachowało, w środku były dzieci. Sprawcą Indonezyjczyk
Mówił o nim cały świat. Tak dziś wygląda "Mały Herkules"
Wyniki Lotto 15.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
24-latek może mówić o cudzie. Tego rodeo mógł nie przeżyć
Dokumentował wieczorny spacer po Krupówkach. Nagle rozgorzała awantura
Tragiczny finał wakacji na Zanzibarze. Żona zmarłego zabrała głos
Żyje bez dachu nad głową. Policjanci nawet się nie wahali
Papież Franciszek w szpitalu. Od tego zależy, czy tam zostanie
Nie mieli tego w mieszkaniu. Tragiczny finał
Zginęło 49 osób. Mija 46 lat od tragedii w warszawskiej Rotundzie
Ewakuacja blisko 100 turystów w Białce Tatrzańskiej. W pensjonacie pojawił się dym
Ewaryst Lossow nie żyje. Był domniemanym synem siostry zakonnej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić