Kamil S. Sikora| 

Teraz szkodzą najbardziej. Wychładzają organizm, mogą uszkodzić jelita

16

Warzywa i owoce są skarbnicą wielu witamin, minerałów i innych prozdrowotnych składników, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Niestety nie każde z nich powinny być spożywane przez nas podczas najzimniejszych miesięcy w roku. Oto lista produktów, których lepiej unikać zimą.

Teraz szkodzą najbardziej. Wychładzają organizm, mogą uszkodzić jelita
Uwaga na pomidory czy ogórki sprzedawane zimą, są naszpikowane chemią (Licencjodawca, © 2008 Andrew Pembrooke)

Pomidory

Te smaczne i zdrowe warzywa można bez problemu dostać praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych przez cały rok. Pomimo tego po pomidory zdecydowanie lepiej sięgać w sezonie letnim. Importowane warzywa, które możemy kupić w zimie, w większości przypadków rosną w nienaturalnych warunkach i mogą zawierać znaczne ilości pestycydów, które wchłaniane przez organizm mogą uszkodzić jelita.

Ogórki

Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zdrowych koktajli. Niestety w sezonie zimowym ciężko dostać świeże górki, które są hodowane w warunkach naturalnych. Warto również pamiętać, że ogórki mogą wychładzać organizm.

Szpinak

Szpinak jest powszechnie uważany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jeśli jednak podczas zimowych miesięcy znajdziemy w sklepie świeży szpinak, lepiej omijajmy go szerokim łukiem, ponieważ najprawdopodobniej rósł w nienaturalnych warunkach i zawiera sporo szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie właściwości mają pomidory?

Truskawki

Sezon na te bardzo popularne w naszym kraju owoce trwa od końca maja aż do października. Właśnie w tym okresie warto je zrywać, delektować się ich smakiem i korzystać z wielu prozdrowotnych właściwości, które niewątpliwie posiadają. W zupełnie inny sposób powinniśmy podchodzić do spożywania truskawek pojawiających się w sklepach w sezonie zimowym. Sięgając po ten produkt, warto mieć na uwadze, że zawiera pestycydy. Smak truskawek pakowanych w plastikowe pojemniki, również pozostawia wiele do życzenia.

Cytrusy

Pomarańcze, grejpfruty i cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi nasza odporność na zimowe infekcje. Niestety wykazują właściwości wychładzające, więc lepiej w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości tych orzeźwiających owoców w upalne dni.

Kiwi

Kiwi podobnie jak owoce cytrusowe zawiera znaczne ilości witaminy C. Działa również wychładzająco, dlatego zimą lepiej zrezygnować z jedzenia kiwi. O tej porze roku nasze ciało bardziej niż orzeźwienia potrzebuje ciepła.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić