Więcej soli niż w wodzie morskiej. Może skrócić życie o lata

Producenci żywności na potęgę dodają sól do popularnych produktów. Jej ogromne ilości znajdziemy m.in. w: wędlinach, popularnych sosach, wyrobach rybnych, a nawet w gotowych sałatkach. Najnowsze badanie jednak nie pozostawiają złudzeń – nadmierne ilości soli mogą skrócić nasze życie nawet o dwa lata.

Round bowl with soup, healthy lunch
Round bowl with soup, healthy lunch
NataliaCatalinaW sosach może znajdować się więcej soli niż w wodzie morskiej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Natalia Catalina Ramirez Roman

Nie bez powodu sól jest potocznie nazywana "białą śmiercią". Lekarze od dawna ostrzegają, że jej nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju wielu poważnych schorzeń lub może zaostrzać ich objawy. Zbyt duża ilość zwiększa ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi, otyłości, chorób nerek i nowotworu żołądka.

Eksperci z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie w USA przez dekadę analizowali dane medyczne pół miliona ludzi. Osoby biorące udział w badaniu wypełniali kwestionariusze dotyczące ilości spożywanej soli i okoliczności, w jakich jest dodawana do potraw. Jak się okazało, stała obecność soli w codziennym jadłospisie, może skrócić nasze życie nawet o dwa lata.

Badacze zaznaczyli, że ryzyko przedwczesnego zgonu nie jest związane z dodawaniem soli podczas przygotowania dań, ale z późniejszym ich dosalaniem. Naukowcy doszli do wniosku, że osoby, które regularnie dodatkową ilości soli do potraw, były o 28 proc. narażone na przedwczesny zgon. Kobiety żyły średnio o 1,5 roku, a mężczyźni o 2,3 roku krócej.

Warto pamiętać, że sól znajduje się nie tylko w solniczce, ale także praktycznie we wszystkich produktach spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: sery, wędliny, zupy w proszku, marynaty, ryby wędzone, soki warzywne i przetwory mięsne. Znaczne ilości soli znajdziemy również w większości azjatyckich sosach rybnych, sojowych i ostrygowych oraz ostrych sosach chili.

Eksperci z brytyjskiej organizacji Action on Salt dokonali analizy składu 350 różnego rodzaju artykułów spożywczych. Wyniki badań udowodniły, że np. w sosie rybnym znajduje się 10 razy więcej soli niż w wodzie morskiej, co znacznie przekracza bezpieczną dzienną dawkę sodu. Tak dużą ilość soli stwierdzono w 40 proc. badanych produktów.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył