Więcej soli niż w wodzie morskiej. Może skrócić życie o lata

Producenci żywności na potęgę dodają sól do popularnych produktów. Jej ogromne ilości znajdziemy m.in. w: wędlinach, popularnych sosach, wyrobach rybnych, a nawet w gotowych sałatkach. Najnowsze badanie jednak nie pozostawiają złudzeń – nadmierne ilości soli mogą skrócić nasze życie nawet o dwa lata.

Round bowl with soup, healthy lunch
Round bowl with soup, healthy lunch
NataliaCatalinaW sosach może znajdować się więcej soli niż w wodzie morskiej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Natalia Catalina Ramirez Roman

Nie bez powodu sól jest potocznie nazywana "białą śmiercią". Lekarze od dawna ostrzegają, że jej nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju wielu poważnych schorzeń lub może zaostrzać ich objawy. Zbyt duża ilość zwiększa ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi, otyłości, chorób nerek i nowotworu żołądka.

Eksperci z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie w USA przez dekadę analizowali dane medyczne pół miliona ludzi. Osoby biorące udział w badaniu wypełniali kwestionariusze dotyczące ilości spożywanej soli i okoliczności, w jakich jest dodawana do potraw. Jak się okazało, stała obecność soli w codziennym jadłospisie, może skrócić nasze życie nawet o dwa lata.

Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy

Badacze zaznaczyli, że ryzyko przedwczesnego zgonu nie jest związane z dodawaniem soli podczas przygotowania dań, ale z późniejszym ich dosalaniem. Naukowcy doszli do wniosku, że osoby, które regularnie dodatkową ilości soli do potraw, były o 28 proc. narażone na przedwczesny zgon. Kobiety żyły średnio o 1,5 roku, a mężczyźni o 2,3 roku krócej.

Warto pamiętać, że sól znajduje się nie tylko w solniczce, ale także praktycznie we wszystkich produktach spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: sery, wędliny, zupy w proszku, marynaty, ryby wędzone, soki warzywne i przetwory mięsne. Znaczne ilości soli znajdziemy również w większości azjatyckich sosach rybnych, sojowych i ostrygowych oraz ostrych sosach chili.

Eksperci z brytyjskiej organizacji Action on Salt dokonali analizy składu 350 różnego rodzaju artykułów spożywczych. Wyniki badań udowodniły, że np. w sosie rybnym znajduje się 10 razy więcej soli niż w wodzie morskiej, co znacznie przekracza bezpieczną dzienną dawkę sodu. Tak dużą ilość soli stwierdzono w 40 proc. badanych produktów.

Wybrane dla Ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada