Kamil S. Sikora| 

To warzywo należy do najzdrowszych na świecie. Ale tej grupie szkodzi

30

Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, kawy, herbaty, koktajlu, a nawet do potraw mięsnych i owoców morza. Imbir to popularna przyprawa, która poza walorami smakowymi, posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni z nich skorzystać. Dowiedz się, kto nie powinien spożywać imbiru.

To warzywo należy do najzdrowszych na świecie. Ale tej grupie szkodzi
Imbir jest zdrowy, ale nie każdy może go jeść (Licencjodawca, GOGOLIN)

Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Warzywo to wykazuje właściwości przeciwbólowe, antynowotworowe, przeciwtrądzikowe i przeciwwymiotne. Poza tym podnosi odporność, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomimo szerokiego spektrum zdrowotnych walorów, nie wszyscy powinni sięgać po ten produkt spożywczy. Ta dosyć ostra przyprawa zawiera substancje, które mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego nie jest wskazana dla pacjentów z refluksem żołądkowym i wrzodami żołądka lub dwunastnicy.

Imbiru powinny unikać również osoby borykające się ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym, ponieważ substancje w nim zawarte obniżają wysokie ciśnienie krwi. Imbir to silny antykoagulant, co oznacza, że spowalnia proces krzepnięcia krwi, więc powinien występować w jadłospisie osób, które cierpią na hemofilię. Substancje zawarte w korzeniu imbiru mogą zaszkodzić również kobietom będącym w zaawansowanej ciąży. W tym przypadku nadmiar imbiru może wywołać skurcze macicy oraz zwiększać ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Jeśli przyjmujesz na stałe leki przeciwzakrzepowe lub cierpisz na niedowagę, również powinieneś ograniczyć do minimum lub całkiem zrezygnować z jedzenia potraw z dodatkiem imbiru.

Podobnie jak wiele innych substancji imbir spożywany w nadmiarze może wywołać niepożądane konsekwencje zdrowotne. O przedawkowaniu tej przyprawy mogą świadczyć takie dolegliwości jak ból i zawroty głowy, osłabienie organizmu, wzdęcia, ból brzucha, zgaga, biegunka i kołatanie serca. Żeby uniknąć tego rodzaju problemów zdrowotnych, nie należy przekraczać dopuszczalnej dziennej dawki kłącza imbiru, która wynosi od 4 do 5 gramów, czyli nie więcej niż 1,5 łyżeczki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić