Uderza w nowotwór. Hamuje rozrost komórek rakowych

93

Sok z kiszonych buraków świetnie sprawdza się w kuchni jako zakwas do barszczu czerwonego. Poza tym posiada szereg właściwości leczniczych. Koniecznie wypróbuj przepis na tę miksturę i poznaj jej niezwykłe właściwości.

Sok z kiszonych buraków to samo zdrowie
Sok z kiszonych buraków to samo zdrowie

Sok z kiszonych buraków. Przepis i właściwości

Do przygotowania zdrowego napoju będą nam potrzebne:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry zimnej, przegotowanej wody,
  • kilka liści laurowych,
  • główka czosnku,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kromka czerstwego chleba,
  • 2 łyżki soli morskiej lub kamiennej,
  • pokrojona cebula.

Na początek buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Potem układamy w dużym szklanym naczyniu, przekładając przyprawami czosnkiem i cebulą. Na wierzchu kładziemy wcześniej podsuszoną kromkę chleba na zakwasie. Następnie dolewamy wodę, tak żeby przykryła całość. Naczynie przykrywamy talerzem.

Sok odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce w temperaturze pokojowej. Fermentacja trwa najdłużej tydzień. Po upływie tego czasu sok odcedzamy przez sitko i przelewamy do szklanych butelek. Sok przechowujemy w lodówce, w celu powstrzymania dalszego procesu kiszenia. Należy uważać na to, żeby składniki były zanurzone, bo w przeciwnym razie może pojawić się pleśń i sok będzie się nadawał tylko do wyrzucenia.

Napój zaleca się pić codziennie po jednej szklance.

W zakwasie z buraków znajdziemy witaminy A, C, E, K, żelazo, wapń, potas, magnez, foliany, antocyjany, betaninę oraz kwas mlekowy. Ten dietetyczny napój wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pomaga oczyścić organizm z toksyn i zalegających w nim produkty przemiany materii. Poza tym dodaje energii, poprawia koncentrację, wzmacnia kości, wspiera pracę naszych jelit i nerek, dba o prawidłowe ciśnienie krwi, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i jest polecany osobom cierpiących na anemię. Błonnik pokarmowy obecny w burakach pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Sok z kiszonych buraków hamuje rozrost komórek rakowych i chroni przed rakiem żołądka. Ponadto wybija wirusy bakterie i pasożyty. Regularne spożywanie go podczas choroby szybciej postawi nas na nogi.

Niestety nie każdy powinien sięgać po sok z kiszonych buraków. Unikać powinny go osoby z kamicą nerkową, borykające się z reumatyzmem oraz kobiety spodziewające się dziecka i karmiące piersią.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić