Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Uderza w nowotwór. Hamuje rozrost komórek rakowych

38
Podziel się:

Sok z kiszonych buraków świetnie sprawdza się w kuchni jako zakwas do barszczu czerwonego. Poza tym posiada szereg właściwości leczniczych. Koniecznie wypróbuj przepis na tę miksturę i poznaj jej niezwykłe właściwości.

Sok z kiszonych buraków to samo zdrowie
Sok z kiszonych buraków to samo zdrowie

Sok z kiszonych buraków. Przepis i właściwości

Do przygotowania zdrowego napoju będą nam potrzebne:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry zimnej, przegotowanej wody,
  • kilka liści laurowych,
  • główka czosnku,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kromka czerstwego chleba,
  • 2 łyżki soli morskiej lub kamiennej,
  • pokrojona cebula.

Na początek buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Potem układamy w dużym szklanym naczyniu, przekładając przyprawami czosnkiem i cebulą. Na wierzchu kładziemy wcześniej podsuszoną kromkę chleba na zakwasie. Następnie dolewamy wodę, tak żeby przykryła całość. Naczynie przykrywamy talerzem.

Sok odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce w temperaturze pokojowej. Fermentacja trwa najdłużej tydzień. Po upływie tego czasu sok odcedzamy przez sitko i przelewamy do szklanych butelek. Sok przechowujemy w lodówce, w celu powstrzymania dalszego procesu kiszenia. Należy uważać na to, żeby składniki były zanurzone, bo w przeciwnym razie może pojawić się pleśń i sok będzie się nadawał tylko do wyrzucenia.

Napój zaleca się pić codziennie po jednej szklance.

W zakwasie z buraków znajdziemy witaminy A, C, E, K, żelazo, wapń, potas, magnez, foliany, antocyjany, betaninę oraz kwas mlekowy. Ten dietetyczny napój wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pomaga oczyścić organizm z toksyn i zalegających w nim produkty przemiany materii. Poza tym dodaje energii, poprawia koncentrację, wzmacnia kości, wspiera pracę naszych jelit i nerek, dba o prawidłowe ciśnienie krwi, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i jest polecany osobom cierpiących na anemię. Błonnik pokarmowy obecny w burakach pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Sok z kiszonych buraków hamuje rozrost komórek rakowych i chroni przed rakiem żołądka. Ponadto wybija wirusy bakterie i pasożyty. Regularne spożywanie go podczas choroby szybciej postawi nas na nogi.

Niestety nie każdy powinien sięgać po sok z kiszonych buraków. Unikać powinny go osoby z kamicą nerkową, borykające się z reumatyzmem oraz kobiety spodziewające się dziecka i karmiące piersią.

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(38)
Mandi
6 miesięcy temu
Ja nastawiam w naczyniu glinianym 10 litrowym, naprawdę bomba....witaminowa
Dingo
6 miesięcy temu
Do OLO OLO ... Wystarczy zdobyć nową porcje buraków... kolejnie wrzucić do Słoja dodać trochę ruskiej mąki .odczekać aż się buroczki ukiszą same;) można dodać trochę cebuli i czosnku dla lepszego smaku...cała filoZofia;)pzdr
Olo
6 miesięcy temu
Prościej się nie da.Sloik z kiszonymi ogórkami po ich zjedzeniu,należy wypełnić pokrojonymi burakami(zalewa istniejąca).Po kilku dniach nalezy słoik przenieść do lodówki. Po tych kilku dniach można juz zajadać wspaniałymi kiszonymi burakami. Sztuczka drugi raz się nie udaje.
burekAfryka
6 miesięcy temu
Ludzie umieraja na nowotwory od chemicznego żarcia a tu nagle Coronawirus Bezobjawowy Trzeba zwalczać SMA !!!! doktorek oczywiście zgodzi się podać lek ale pod warunkiem ... jak rodzina uzbiera około 10 milionów = komedia... Doktorki ...gdzie Wasza przysięga Hipokratesa???? .....wstydu nie macie !!!jedynie konta bankowe które już niedługo beda warte tyle co Coronawirus .... Starość nie radość .......
Stara d
6 miesięcy temu
W sklepach są tylko oszukane z octem, próbowałem nie raz
Magi
6 miesięcy temu
Pije sok z ,marchwi i jablka codziennie i nie potrzeba mi zadnego zakwasu bo tam jest duzo soli.Tylko po zrobieniu musi odstac ,u mnie do sloiczkow zakrecam i do lodowki.pije nastepnego dnia .
PolakMały
6 miesięcy temu
Ludzie umieraja na nowotwory od chemicznego żarcia a tu nagle Coronawirus Bezobjawowy trzeba zwalczać albo SMA domtor k zgodzi się podać l k ale ...jak rodzina uzbiera około milionów = komedia Doktorki ...gdzie Wasza przysięga Hipokratesa???? .....wstydu nie macie !!!jedynie konta bankowe które już niedługo beda warte tyle co Coronawirus .... Starość nie radość .......
Dr dre
6 miesięcy temu
Woda nie musi byc przegotowana, kranowa tez jest ok.
Bez uchodzcow
6 miesięcy temu
Ameryka w konserwach odkryta...zawsze kiszonki były da i będą tylko trzeba było je pić jeść .A buraki i sok z nich kiszony jest naturalna skarbnica nie tylko witamin.
Zofka
6 miesięcy temu
Gdzie 2 łyżki soli, sole minimalnie i odrobinę cukru i bez chleba też się zrobi zakwas wystarcza 3 dni i gotowy tylko dziennie trzeba zamieszac
Hanusia
6 miesięcy temu
Robię taką miksturę non stop. Pije cała rodzina. Efekty NAPRAWDĘ bardzo dobre . Wzrosła nasza odporność i witaność . Polecam ! To działa....
Just
6 miesięcy temu
Jak można pokazywać zdjęcie z czymś kiszonym w plastikowej butelce ??
Maarkkl
6 miesięcy temu
jak antyoksydant dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie
Dietetyk
6 miesięcy temu
Buraki musza być ze swojego ogrodu bez nawozu Dawniej ludzie nie mieli takich problemów ze zdrowiem jak obecnie Sama chemia i brak kontroli żywności w Polsce pod kątem azotanow i azotynow a normy przekroczone i karmicie raka tym
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić