Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit

1

Dbanie o zdrowie wymaga włączenia do codziennej diety produktów bogatych w minerały, witaminy oraz substancje biologicznie czynne. Wśród nich warto wyróżnić lokalne, sezonowe owoce, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit i układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób.

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki, jagody i winogrona to bogactwo antyoksydantów. Dla serca i jelit nie ma nic lepszego (Pixabay)

Borówki zaliczane są do tzw. "superfoods" ze względu na swoje bogactwo w witaminy A, B, C, E oraz minerały takie jak potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Owoce te są także źródłem polifenoli i antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie borówek może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Badania potwierdzają, że ekstrakt z borówek skutecznie redukuje podwyższone poziomy złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, antocyjany zawarte w borówkach wspierają zdrową mikroflorę jelitową, chroniąc przed stanami zapalnymi i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Jagody przeciwdziałają nowotworom

Warto często sięgać także po jagody. Są one bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki tym składnikom, jagody wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.

Owoce te wspomagają zdrowie na wielu poziomach, hamując wchłanianie glukozy i lipidów w jelicie cienkim, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym komórek oraz wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Dzięki temu regularne spożywanie jagody kamczackiej może pomóc w zapobieganiu anemii, nadciśnieniu tętniczemu, osteoporozie, cukrzycy typu 2 i rozwojowi nowotworów.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Kolejnym ważnym w diecie owocem są winogrona. Mają one korzystny wpływ na zdrowie, zmniejszając ryzyko zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia oraz chorób nowotworowych. Dzięki zawartym w nich antyoksydantom, winogrona chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co pomaga spowolnić procesy starzenia.

Ponadto winogrona wspomagają oczyszczanie błony śluzowej jelit z nagromadzonych złogów i resztek pokarmowych, co z kolei poprawia równowagę mikroflory jelitowej i pomaga w walce z zaparciami. Warto również wspomnieć o innych owocach, takich jak kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronia i jagody rokitnika, które również wspierają układ krążenia i poprawiają funkcjonowanie jelit.

Autor: MAWI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
600-letni japoński "smok" zdemaskowany. Wiadomo, czym był
Komunikat obiega Bydgoszcz. Reakcja na "niebezpieczne incydenty"
Masz ten produkt w domu? GIS ostrzega przed jego spożyciem
Mógł nawet umrzeć. Ktoś zrobił to w lesie. Wezwali policję
Izraelskie ataki na Iran. Zniszczenia w zakładzie wzbogacania uranu
Atak na irańskie cele atomowe. Co z bezpieczeństwem radiacyjnym w Polsce?
"Jak otwarcie kapsuły czasu". Odkryli co jest pod lodem na Antarktydzie
Zginęło 229 z 230 osób. Tylko on przeżył katastrofę Boeinga. Jak? Jest teoria
Taki widok w Tatrach. "Trochę to nienormalne"
Klubowe Mistrzostwa Świata. Zabraknie największych gwiazd futbolu
Polka poleciała do Turcji. Gdy to usłyszała, złapała za telefon
Na termometrach dawno niewidziane wartości. To czeka nas w weekend
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić