Warzywo doskonałe. Chroni przed cukrzycą, rakiem, pomaga schudnąć

Seler to warzywo, które praktycznie od zawsze towarzyszy nam w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Regularne sięganie po selera nie tylko pomaga schudnąć, ale także zmniejsza ryzyko wielu poważnych schorzeń. Koniecznie włącz ten produkt do swojej diety.

Zupa z selera jest nie tylko smaczna, ale i zdrowaZupa z selera jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Niezwykle popularny w polskiej kuchni seler, podobnie jak doskonale znana wszystkim marchewka i pietruszka należy do rodziny selerowatych. Warzywo to doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatki, surówki, zupy, gulaszu i zdrowych koktajli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz codziennie selera naciowego

Z korzenia selera przyrządzić także pyszne frytki, puree, kotlety, marynatę i zdrową herbatę. Poza tym, że seler wyróżnia się charakterystycznym smakiem, znajdziemy w nim takie składniki jak witamina A, B6, C i K, jod, fosfor, mangan, potas, wapń, luteolina, apigenina, kemferol oraz kwas chlorogenowy kawowy i ferulowy. Dzięki obecności wielu cennych substancji seler wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne, rozkurczające i moczopędne.

Regularne spożywanie selera usprawnia pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i stanów zapalnych, przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym seler stymuluje produkcję hormonów tarczycy i jest przydatny podczas leczenia niedoczynności tego gruczołu. Zawartość znacznej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że poprawia perystaltykę jelit, pomaga usunąć złogi zalegające w układzie pokarmowy i powala na długo utrzymać uczucie sytości.

Jest produktem niskokalorycznym i pomaga spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, dlatego powinny go włączyć do swojej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Seler jest również bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu. Ponadto stała obecność selera naciowego w codziennym jadłospisie poprawia pamięć, działa neuroprotekcyjnie i wspiera zdrowie mięśni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście