Warzywo doskonałe. Chroni przed cukrzycą, rakiem, pomaga schudnąć
Seler to warzywo, które praktycznie od zawsze towarzyszy nam w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Regularne sięganie po selera nie tylko pomaga schudnąć, ale także zmniejsza ryzyko wielu poważnych schorzeń. Koniecznie włącz ten produkt do swojej diety.
Niezwykle popularny w polskiej kuchni seler, podobnie jak doskonale znana wszystkim marchewka i pietruszka należy do rodziny selerowatych. Warzywo to doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatki, surówki, zupy, gulaszu i zdrowych koktajli.
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z korzenia selera przyrządzić także pyszne frytki, puree, kotlety, marynatę i zdrową herbatę. Poza tym, że seler wyróżnia się charakterystycznym smakiem, znajdziemy w nim takie składniki jak witamina A, B6, C i K, jod, fosfor, mangan, potas, wapń, luteolina, apigenina, kemferol oraz kwas chlorogenowy kawowy i ferulowy. Dzięki obecności wielu cennych substancji seler wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne, rozkurczające i moczopędne.
Regularne spożywanie selera usprawnia pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i stanów zapalnych, przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym seler stymuluje produkcję hormonów tarczycy i jest przydatny podczas leczenia niedoczynności tego gruczołu. Zawartość znacznej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że poprawia perystaltykę jelit, pomaga usunąć złogi zalegające w układzie pokarmowy i powala na długo utrzymać uczucie sytości.
Czytaj też: Zakazane połączenie. Może wykończyć tarczycę
Jest produktem niskokalorycznym i pomaga spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, dlatego powinny go włączyć do swojej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Seler jest również bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu. Ponadto stała obecność selera naciowego w codziennym jadłospisie poprawia pamięć, działa neuroprotekcyjnie i wspiera zdrowie mięśni.