Warzywo doskonałe. Chroni przed cukrzycą, rakiem, pomaga schudnąć

Seler to warzywo, które praktycznie od zawsze towarzyszy nam w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Regularne sięganie po selera nie tylko pomaga schudnąć, ale także zmniejsza ryzyko wielu poważnych schorzeń. Koniecznie włącz ten produkt do swojej diety.

Zupa z selera jest nie tylko smaczna, ale i zdrowaZupa z selera jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Niezwykle popularny w polskiej kuchni seler, podobnie jak doskonale znana wszystkim marchewka i pietruszka należy do rodziny selerowatych. Warzywo to doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatki, surówki, zupy, gulaszu i zdrowych koktajli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz codziennie selera naciowego

Z korzenia selera przyrządzić także pyszne frytki, puree, kotlety, marynatę i zdrową herbatę. Poza tym, że seler wyróżnia się charakterystycznym smakiem, znajdziemy w nim takie składniki jak witamina A, B6, C i K, jod, fosfor, mangan, potas, wapń, luteolina, apigenina, kemferol oraz kwas chlorogenowy kawowy i ferulowy. Dzięki obecności wielu cennych substancji seler wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne, rozkurczające i moczopędne.

Regularne spożywanie selera usprawnia pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i stanów zapalnych, przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym seler stymuluje produkcję hormonów tarczycy i jest przydatny podczas leczenia niedoczynności tego gruczołu. Zawartość znacznej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że poprawia perystaltykę jelit, pomaga usunąć złogi zalegające w układzie pokarmowy i powala na długo utrzymać uczucie sytości.

Jest produktem niskokalorycznym i pomaga spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, dlatego powinny go włączyć do swojej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Seler jest również bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu. Ponadto stała obecność selera naciowego w codziennym jadłospisie poprawia pamięć, działa neuroprotekcyjnie i wspiera zdrowie mięśni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Transpłciowa filozofka napisała list do kardynała. Tak jej odpowiedział
Transpłciowa filozofka napisała list do kardynała. Tak jej odpowiedział
Komunia święta bez glutenu? Ksiądz wyjaśnia
Komunia święta bez glutenu? Ksiądz wyjaśnia
Sceny pod Poznaniem. Aż do niego wyszedł. "Zakluczyłem się"
Sceny pod Poznaniem. Aż do niego wyszedł. "Zakluczyłem się"
Mistrzostwa świata tiramisu. Włoszka musiała obejść się smakiem
Mistrzostwa świata tiramisu. Włoszka musiała obejść się smakiem
Aż zaczął nagrywać. "W każdej Biedronce powinno to być"
Aż zaczął nagrywać. "W każdej Biedronce powinno to być"
2 zł za kg. Rolnik zaprasza. "Prosto z pola"
2 zł za kg. Rolnik zaprasza. "Prosto z pola"
Robert Kubica wicemistrzem świata WEC. Wielkie święto w Ferrari
Robert Kubica wicemistrzem świata WEC. Wielkie święto w Ferrari
13-latek zginął pod kołami tira. Tak można wesprzeć rodzinę ze Spytkowic
13-latek zginął pod kołami tira. Tak można wesprzeć rodzinę ze Spytkowic
Wszystko się nagrało. Pokazali, jak 18-latek wbił się BMW w dom
Wszystko się nagrało. Pokazali, jak 18-latek wbił się BMW w dom
Policjanci szukają tego mężczyzny. Uchwyciła go kamera w pociągu
Policjanci szukają tego mężczyzny. Uchwyciła go kamera w pociągu
Tam ruszyli Polacy. Auto za autem. Aż zaczął nagrywać
Tam ruszyli Polacy. Auto za autem. Aż zaczął nagrywać
Kosmiczne tłumy w Tatrach. "Tego jeszcze nie było"
Kosmiczne tłumy w Tatrach. "Tego jeszcze nie było"