Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Wybieraj tylko takie. Unikniesz zatrucia toksynami

6

Śledzie to bez wątpienia jedne z najczęściej konsumowanych ryb w Polsce. Cenione są nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i prozdrowotne właściwości. Niestety, ryby te mają też swoją ciemną stronę i w niektórych przypadkach mogą nam poważnie zaszkodzić.

Wybieraj tylko takie. Unikniesz zatrucia toksynami
Dlaczego warto jeść śledzie? (Licencjodawca)

Jakie właściwości mają śledzie?

Śledzie to cenne słonowodne ryby, które zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę B12, a także witaminy A, E oraz D. Ryby te są także źródłem selenu, jodu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Te ostatnie są uważane za jeden z najważniejszych czynników mogących chronić przed rozwojem chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Niektóre badania pozwalają stwierdzić również, że wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jak odróżnić matiasy od innych śledzi?

Co więcej, kwasy te obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także wpływają na nasz nastrój, gdyż zwiększają poziom serotoniny w organizmie. Kwasy omega-3 mają również pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć. Śledzie to też źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka.

Zanieczyszczenie toksynami

Co ciekawe, w porównaniu do innych ryb, takich jak panga czy tuńczyk, śledzie są tylko w niewielkim stopniu zanieczyszczone dioksynami i metalami ciężkimi. Uważa się, że wybór śledzi to "mniejsze zło", gdyż tak naprawdę w obecnych czasach nie ma ryb całkowicie wolnych od toksyn.

Jednak nawet podczas zakupu tych słonowodnych ryb warto zwrócić uwagę na źródło ich pochodzenia. Lepszym wyborem będą śledzenie atlantyckie niż bałtyckie. Dziko żyjące śledzie, które są poławiane w rejonach Morza Barentsa czy Morza Norweskiego, będą miały najmniej toksycznych zanieczyszczeń.

Świeże śledzie to najlepszy wybór. Ryba gotowana na parze lub pieczona zachowa cenne właściwości dla zdrowia i będzie znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna niż ryba smażona w głębokim tłuszczu, w panierce. Niestety, śledzie dostępne na sklepowych półkach również pozostawiają wiele do życzenia. Znajdziemy w nich duże ilości soli, cukru, konserwantów i chemicznych dodatków. Oczywiście, nie we wszystkich, dlatego warto uważnie czytać etykiety produktów, które wybieramy.

Śledzie z dużą ilością soli nie będą wskazane dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Z kolei te z dodatkiem octu nie powinny być konsumowane m.in. przez pacjentów z wrzodami.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić