Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Jedni jedli frytki, drudzy migdały. Po 30 dniach porównano wyniki

22

Naukowcy postanowili przeprowadzić eksperyment, by sprawdzić, jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie frytek, a jaki migdałów, które są równie kaloryczną przekąską. Wyniki badań są zaskakujące.

Jedni jedli frytki, drudzy migdały. Po 30 dniach porównano wyniki
Jakie właściwości mają migdały? (Licencjodawca, Kinga Krzeminska)

Lekarze i eksperci żywieniowi od dawna ostrzegają, że regularne sięganie po ziemniaki smażone na głębokim oleju wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Frytki przygotowane w ten sposób ociekają tłuszczem, fundują nam sporo pustych kalorii i nie zawierają zbyt wielu prozdrowotnych elementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Co się stanie, jeśli będziesz jeść 4 migdały dziennie

Z kolei w migdałach znajdziemy cenne dla naszego organizmu witaminy z grupy B oraz witaminę A i E. Amerykańscy naukowcy postanowili porównać ze sobą te dwa produkty spożywcze. W tym celu przeprowadzili badanie trwające 30 dni, w których wzięło udział 180 osób będących w wieku 30 lat podzielonych na trzy grupy. 2/3 badanych stanowiły kobiety.

W pierwszej grupie uczestnikom podawano frytki, w drugiej – frytki z dodatkiem ziół, natomiast w trzeciej grupie dieta składała się z delikatnie prażonych i solonych migdałów. Przed eksperymentem nie zauważono wśród uczestników znaczących różnic pod kątem poziomu glukozy w krwiobiegu i masy ciała. Po zakończeniu badań naukowcy stwierdzili, że osoby, które codziennie spożywały frytki, przytyły prawie 0,5 kilograma, z kolei u uczestników jedzących migdały stwierdzono wzrost masy ciała o 0,10 kilograma.

Zdaniem kierownika badań dr Davida Allisona z Indiana University School of Public Health-Bloomington, każdy z nas powinien uważnie obserwować swój organizm i dostarczać mu odpowiednią ilość składników, które potrzebuje. Naukowiec stwierdził, że migdały podobnie jak frytki posiadają składniki odżywcze, warto jednak pamiętać, żeby jak w każdym przypadku innych produktów zachować umiar i spożywać je w rozsądnych ilościach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
To nie Photoshop. Te żaby naprawdę zmieniają kolor. Leśnicy tłumaczą
Kiedyś popularna, dziś zapomniana. Grasica. Co to za mięso?
Ukraińskie wojska w obwodzie kurskim. Stanowcze oświadczenie szefa MON
Nieszczepiony chłopiec zakażony błonicą. GIS podejmuje kroki
Polacy czują się biedniejsi. Mało optymistyczne wyniki sondażu
Francesco Totti podpadł kibicom. Wszystko przez kontrowersyjne plany
Boją się o swoje życie. Naukowcy z Antarktydy apelują o pomoc
Polka pokazała zdjęcia z Norwegii. "Nie idzie otworzyć drzwi"
Ekspert ocenił działania Ameryki. "Prestiżowo ucierpiała"
Rozmowa Trumpa z Putinem. Prezydent USA mówi o "podziale aktywów"
Nietypowy gość na wolności. Próbują złapać egzotyczne zwierzę
Nagranie z Sudży. Oto, co Rosjanie robią z chorym seniorem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić