Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Wymiata cholesterol, trójglicerydy. Sprawia, że kilogramy same spadają

26

Jest doskonałym dodatkiem do marynat, sałatek czy gulaszów. Oprócz walorów smakowych posiada też szereg prozdrowotnych właściwości, m.in. obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto spożywać ocet winny.

Wymiata cholesterol, trójglicerydy. Sprawia, że kilogramy same spadają
Ocet winny to samo zdrowie (Licencjodawca, MIGUEL_ANGEL_ORTEGA)

Ocet winny to produkowany od tysięcy lat produkt fermentacji czerwonych lub białych winogron. Nie znajdziemy w nim praktycznie żadnych związków mineralnych, co wcale nie oznacza, że nie posiada cennych dla naszego organizmu elementów.

Podstawowym składnikiem tej mikstury jest kwas octowy wykazujący właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera również resweratrol, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie. Ten organiczny związek chemiczny znajdziemy m.in. w winogronach, jagodach, truskawkach, malinach, morwie, czarnej porzeczce i rdeście japońskim.

Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym resweratrol spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, a także chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem chorób nowotworowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najlepszy przepis na kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików

Kolejną zaletą octu winnego jest brak tłuszczu i niska zawartość kalorii. Ponadto usprawnia procesy metaboliczne i zmniejsza chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Z tego względu powinny po niego sięgać osoby borykające się z otyłością i nadwagą, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.

Ocet winny pomaga wyregulować wartość ciśnienia tętniczego oraz poprawia wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2. Stała obecność octu winnego w codziennej diecie wspomaga obniżenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzenia lipidowe przyczyniają się do pojawienia się zmian miażdżycowych i prowadzą do rozwoju zawału serca i udaru mózgu.

Ocet winny spożywany w rozsądnych ilościach usprawnia pracę wątroby i oczyszcza ciało z toksycznych substancji. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie tego i każdego innego rodzaju octu może wywołać niepożądane skutki zdrowotne, takie jak zgaga, refluks czy nadkwasota. Po ocet winny zdecydowanie nie powinny sięgać osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i innych schorzeń układu pokarmowego

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić