aktualizacja 

Wystarczą 2 dziennie. Obniżą ciśnienie, poprawią pracę serca i pomogą na zaparcia

121

Są bogatym źródłem niezbędnych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Sprawdź, co się stanie, gdy będziesz jadł te zdrowe przysmaki codziennie.

Wystarczą 2 dziennie. Obniżą ciśnienie, poprawią pracę serca i pomogą na zaparcia
(Getty Images)

Obniżą ciśnienie krwi i pozytywnie wpłyną na serce

Banan zawiera dużą ilość potasu, który ma właściwości oczyszczające Dlatego regularne jedzenie tych owoców spowoduje, że w organizmie nie będzie zatrzymywała się zbędna woda. Banany pozytywnie działają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jedząc je regularnie jesteśmy mniej narażeni na zawał serca. Te owoce pomagają też w pozbyciu się zbyt dużej ilości sodu z organizmu, co dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze krwi.

Pomogą na zgagę i zaparcia

Banany zawierają naturalne substancje neutralizujące kwasy żołądkowe. Wspomagają powstawanie śluzu, który zabezpiecza ściany żołądka przed uszkodzeniem. Jest to istotne dla osób cierpiących na zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy. Banan zawiera również znaczne ilości błonnika, który wspomaga ruchy perystaltyczne jelit.

Dodadzą energii i poprawią humor

Banany zawierają witaminy, węglowodany i składniki mineralne. Dzięki węglowodanom, banan dostarczy nam zastrzyk energii, która pozostaje z nami na długi czas. Potas zawarty w bananach zapobiega skurczom mięśni. To dlatego banany są uwielbiane przez sportowców i osoby regularnie dbające o aktywność fizyczną. Tryptofan to kolejny cenny składnik banana. Przekształca się on w serotoninę, czyli hormon szczęścia. Spożywanie już 2 bananów dziennie pomoże nam się zrelaksować i poprawi samopoczucie. Żółte egzotyczne owoce poprawiają też pamięć i koncentrację.

Zwalczą anemię i pomogą w cukrzycy

Banany zawierają również żelazo, które wspomaga produkcje czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Osoby chore na anemię mają niedobór żelaza, więc zdecydowania powinny spożywać te owoce. Banany maja w swoim składzie także witaminę B6, która jest niezbędna dla osób chorych na cukrzycę. Witamina ta reguluje stężenie glukozy we krwi. Warto jednak pamiętać, że osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny sięgać po zielone banany, nigdy te dojrzałe.

Czytaj też:

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić