Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Wystarczy dodać plasterek do wody. Pożegnasz gazy i wzdęcia

12

Korzeń imbiru jest powszechnie wykorzystywany zarówno jako przyprawa, jak i naturalny lek. Poza charakterystycznym smakiem i aromatem, ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym bardzo prozaiczną: zdolność do redukcji gazów i wzdęć.

Wystarczy dodać plasterek do wody. Pożegnasz gazy i wzdęcia
Jakie właściwości ma imbir? (Licencjodawca, Copyright 2022 Anand Purohit)

Skąd się biorą wzdęcia i gazy?

Wzdęcia i nadmierne wydzielanie gazów w przewodzie pokarmowym mogą być spowodowane różnymi czynnikami, na które mamy wpływ: obfitością określonych warzyw (strączków, cebuli, kapusty, brokułów i brukselki) i owoców (jabłek, gruszek, wiśni i brzoskwiń) w diecie, spożywaniem napojów gazowanych i zbyt szybkim połykaniem powietrza podczas jedzenia, picia i żucia gumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 7 powodów dla których warto pić sok z imbiru

Mogą je powodować również kwestie zdrowotne: nietolerancje pokarmowe, zaburzenia trawienia, zespół jelita nadwrażliwego, choroba wrzodowa, celiakia, nieprawidłowa praca bakterii jelitowych oraz różnego rodzaju zaburzenia trawienia.

Imbir od dawna jest stosowany jako środek wspomagający w łagodzeniu tych żołądkowo-jelitowych dolegliwości.

Dlaczego imbir pomaga?

Jedną z głównych korzyści imbiru w kontekście wzdęć i gazów jest jego zdolność do pobudzania trawienia i ułatwiania przepływu pokarmu przez przewód pokarmowy. Imbir zawiera ponad 400 związków, spośród których wiele — w tym gingerol i shogaol — wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Oznacza to, że spożywanie imbiru może pomagać w złagodzeniu napięcia mięśni jelitowych i poprawia perystaltykę.

Z właściwości imbiru na złagodzenie wzdęć skorzystać można na wiele sposobów, najłatwiejszym jest jednak picie z niego naparu. Wystarczy wrzucić plasterek do wrzątku i odczekać kilka minut. Taki trunek można spożywać codziennie rano albo w sytuacjach awaryjnych, czyli tuż po jedzeniu.

Można również dodawać sproszkowaną wersję imbiru do porannej owsianki.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

Imbir jest bezpieczny dla większości ludzi, ale jego wyższe dawki — które mogą znajdować się np. w suplementach — mogą podwyższać ryzyko krwawienia. Osoby, które stosują leki rozrzedzające krew (warfarynę, aspirynę) powinny zachować ostrożność.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Doskonały dodatek do świątecznego barszczu. Zobacz, jak go przygotować
Joe Biden ułaskawił syna. Decyzja prezydenta wywołała burzliwe dyskusje
Tragiczny wypadek. Pijana kobieta śmiertelnie potrąciła pannę młodą. Jest wyrok
Włóż rajstopy na noc do zamrażalnika. Efekt cię zaskoczy
Niedźwiedź zaatakował w markecie. Splądrował dział mięsny
Niemcy powołali komisję śledczą. Zbada wypadki spowodowane przez Polaka
Dodaj to do wody, w której moczysz grzyby. Będą miękkie i aromatyczne
Beata Kozidrak wprost o emeryturze. "Nie liczę na to"
Oczyścili Świątek z zarzutów o doping. W jej sztabie zaszła duża zmiana
Nagranie z Warszawy. Krok od tragedii. "Dożywotnio zabrać prawo jazdy"
81-latek śmiertelnie potrącił dwie kobiety na pasach. Zapadł wyrok
Jak otworzyć zamarznięte drzwi w samochodzie? Tak nie rób, bo je uszkodzisz
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić