Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Wystarczy dodać plasterek do wody. Pożegnasz gazy i wzdęcia

12

Korzeń imbiru jest powszechnie wykorzystywany zarówno jako przyprawa, jak i naturalny lek. Poza charakterystycznym smakiem i aromatem, ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym bardzo prozaiczną: zdolność do redukcji gazów i wzdęć.

Wystarczy dodać plasterek do wody. Pożegnasz gazy i wzdęcia
Jakie właściwości ma imbir? (Licencjodawca, Copyright 2022 Anand Purohit)

Skąd się biorą wzdęcia i gazy?

Wzdęcia i nadmierne wydzielanie gazów w przewodzie pokarmowym mogą być spowodowane różnymi czynnikami, na które mamy wpływ: obfitością określonych warzyw (strączków, cebuli, kapusty, brokułów i brukselki) i owoców (jabłek, gruszek, wiśni i brzoskwiń) w diecie, spożywaniem napojów gazowanych i zbyt szybkim połykaniem powietrza podczas jedzenia, picia i żucia gumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 7 powodów dla których warto pić sok z imbiru

Mogą je powodować również kwestie zdrowotne: nietolerancje pokarmowe, zaburzenia trawienia, zespół jelita nadwrażliwego, choroba wrzodowa, celiakia, nieprawidłowa praca bakterii jelitowych oraz różnego rodzaju zaburzenia trawienia.

Imbir od dawna jest stosowany jako środek wspomagający w łagodzeniu tych żołądkowo-jelitowych dolegliwości.

Dlaczego imbir pomaga?

Jedną z głównych korzyści imbiru w kontekście wzdęć i gazów jest jego zdolność do pobudzania trawienia i ułatwiania przepływu pokarmu przez przewód pokarmowy. Imbir zawiera ponad 400 związków, spośród których wiele — w tym gingerol i shogaol — wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Oznacza to, że spożywanie imbiru może pomagać w złagodzeniu napięcia mięśni jelitowych i poprawia perystaltykę.

Z właściwości imbiru na złagodzenie wzdęć skorzystać można na wiele sposobów, najłatwiejszym jest jednak picie z niego naparu. Wystarczy wrzucić plasterek do wrzątku i odczekać kilka minut. Taki trunek można spożywać codziennie rano albo w sytuacjach awaryjnych, czyli tuż po jedzeniu.

Można również dodawać sproszkowaną wersję imbiru do porannej owsianki.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

Imbir jest bezpieczny dla większości ludzi, ale jego wyższe dawki — które mogą znajdować się np. w suplementach — mogą podwyższać ryzyko krwawienia. Osoby, które stosują leki rozrzedzające krew (warfarynę, aspirynę) powinny zachować ostrożność.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić