Wystarczy dodać plasterek do wody. Pożegnasz gazy i wzdęcia

Korzeń imbiru jest powszechnie wykorzystywany zarówno jako przyprawa, jak i naturalny lek. Poza charakterystycznym smakiem i aromatem, ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym bardzo prozaiczną: zdolność do redukcji gazów i wzdęć.

Jakie właściwości ma imbir?Jakie właściwości ma imbir?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Copyright 2022 Anand Purohit
Katarzyna Chudzik

Skąd się biorą wzdęcia i gazy?

Wzdęcia i nadmierne wydzielanie gazów w przewodzie pokarmowym mogą być spowodowane różnymi czynnikami, na które mamy wpływ: obfitością określonych warzyw (strączków, cebuli, kapusty, brokułów i brukselki) i owoców (jabłek, gruszek, wiśni i brzoskwiń) w diecie, spożywaniem napojów gazowanych i zbyt szybkim połykaniem powietrza podczas jedzenia, picia i żucia gumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

7 powodów dla których warto pić sok z imbiru

Mogą je powodować również kwestie zdrowotne: nietolerancje pokarmowe, zaburzenia trawienia, zespół jelita nadwrażliwego, choroba wrzodowa, celiakia, nieprawidłowa praca bakterii jelitowych oraz różnego rodzaju zaburzenia trawienia.

Imbir od dawna jest stosowany jako środek wspomagający w łagodzeniu tych żołądkowo-jelitowych dolegliwości.

Dlaczego imbir pomaga?

Jedną z głównych korzyści imbiru w kontekście wzdęć i gazów jest jego zdolność do pobudzania trawienia i ułatwiania przepływu pokarmu przez przewód pokarmowy. Imbir zawiera ponad 400 związków, spośród których wiele — w tym gingerol i shogaol — wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Oznacza to, że spożywanie imbiru może pomagać w złagodzeniu napięcia mięśni jelitowych i poprawia perystaltykę.

Z właściwości imbiru na złagodzenie wzdęć skorzystać można na wiele sposobów, najłatwiejszym jest jednak picie z niego naparu. Wystarczy wrzucić plasterek do wrzątku i odczekać kilka minut. Taki trunek można spożywać codziennie rano albo w sytuacjach awaryjnych, czyli tuż po jedzeniu.

Można również dodawać sproszkowaną wersję imbiru do porannej owsianki.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

Imbir jest bezpieczny dla większości ludzi, ale jego wyższe dawki — które mogą znajdować się np. w suplementach — mogą podwyższać ryzyko krwawienia. Osoby, które stosują leki rozrzedzające krew (warfarynę, aspirynę) powinny zachować ostrożność.

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami