Milena Górecka| 

Wystarczy jeden dziennie. Oponka z brzucha zniknie, a kilogramy zaczną spadać

21

Grejpfrut jest owocem, który od lat zdobywa uznanie zarówno wśród specjalistów od żywienia, jak i osób dbających o zdrowy tryb życia. Co da nam jego regularne spożywanie?

Wystarczy jeden dziennie. Oponka z brzucha zniknie, a kilogramy zaczną spadać
Jakie właściwości ma grejpfrut? (Licencjodawca, Roberto Machado Noa)

Składniki odżywcze grejpfruta

Grejpfrut jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym naringiny i naringeniny, witaminy C, E i A, betakarotenu oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fluor i potas. W 90 proc. składa się jednak z wody.

Co da nam codzienne spożywanie grejpfruta?

1. Obniży poziom cholesterolu

Grejpfrut zawiera flawonoidy, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zwanego "złym cholesterolem", jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego cholesterolu". Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu.

2. Wyreguluje ciśnienie krwi

Grejpfrut ma właściwości regulujące ciśnienie krwi, co jest związane m.in. z obecnością potasu, który działa rozkurczająco na ściany naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie grejpfruta może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poprawy pracy serca.

3. Odchudzi

Składniki zawarte w grejpfrucie wspomagają pracę jelit, przyczyniają się regulacji rytmu wypróżnień i przyspieszają przemianę materii, co pomaga w spalaniu kalorii i utracie masy ciała. Grejpfrutowy błonnik wydłuży uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i ograniczeniu spożywanych porcji.

4. Wzmocni odporność

Grejpfrut jest bogatym źródłem witaminy C, która jest kluczowym składnikiem wspomagającym pracę układu odpornościowego. Owoc ten wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz antywirusowe, co sprawia, że jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie infekcji. Składniki aktywne w nim zawarte zneutralizują szkodliwe mikroorganizmy, a zatem pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Koktajl na turbospalanie. Pij przed snem

Furanokumaryny w soku z grejpfruta

Grejpfrut zawiera furanokumaryny, które hamują działanie enzymu cytochromu, odpowiedzialnego za metabolizm większości leków w wątrobie. Oznacza to, że spożywanie grejpfruta w trakcie przyjmowania niektórych leków może prowadzić do zwiększenia ich stężenia we krwi, co z kolei może skutkować wystąpieniem działań niepożądanych.

Zdarza się również, że grejpfruty osłabiają działanie leków. Zaleca się więc konsultację z lekarzem przed włączeniem grejpfruta do diety osób stosujących farmakoterapię.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić