Kamil S. Sikora| 

Zabójcy nowotworów? Tak, ale pod jednym warunkiem

70

Chociaż są kaloryczne, to ich wartości zdrowotnych nie można zlekceważyć. Orzechy włoskie, brazylijskie, makadamia, migdały, pistacje, fistaszki, laskowe, nerkowce – każdy znajdzie coś dla siebie. Warto wiedzieć, że w tych małych produktach drzemie ogromna przeciwnowotworowa moc.

Zabójcy nowotworów? Tak, ale pod jednym warunkiem
Najzdrowsze orzechy (Boris Zhitkov)

Orzechy nerkowca wspierają leczenie anemii. Znajdziemy w nich cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B. Z kolei po orzechy makadamia powinny sięgać osoby zmagające się z problemami ze strony układu sercowo-naczyniowego, gdyż udowodniono, że obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Orzechy włoskie to bogactwo witaminy E, C, potasu, magnezu i fosforu. To właśnie one zawierają największe ilości kwasów omega-3 spośród reszty orzechów. Wystarczy pięć sztuk dziennie, by w pełni pokryć w pełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Dobrym wyborem będą też orzechy brazylijskie. Te orzechy królują wśród pozostałych pod względem zawartości selenu. Ten pierwiastek nie tylko wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Selen indukuje proces destrukcji komórek rakowych. Liczne badania wykazały, że chroni nasz organizm przed rozwojem raka płuc czy prostaty i sutka.

W swoim codziennym jadłospisie warto też uwzględnić orzechy laskowe. Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy E, która zapobiega zakrzepicy, nadciśnieniu oraz miażdżycy. Z kolei orzeszki ziemne to cenne źródło białka, kwasu foliowego. Znajdziemy w nich również argininę, która w naturalny sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Pamiętaj jednak, że muszą być świeży - słona przekąska nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.

Naukowcy podkreślają, że w profilaktyce przeciwnowotworowej niezwykle ważna jest regularność. Z analizy wynika, że aby ryzyko raka spadło o 20 proc. należy sięgać po orzechy arachidowe, włoskie lub laskowe pięć razy w tygodniu.

Warto pamiętać, by kupować orzechy ze sprawdzonego źródła. Tak, by mieć pewność, że są świeże i nie były przechowywane w niewłaściwych warunkach. W przeciwnym razie ich spożywanie może nam poważnie zaszkodzić.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić