Zapomnij o zielonej herbacie. Ten napój lepiej odchudza i działa też odmładzająco

10

Herbata chaga to wywar na bazie grzybów rosnących na Syberii, w Kanadzie i na północy USA. Ze względu na swoje właściwości grzyby chaga są stosowane w medycynie naturalnej od setek lat. Sprawdź, dlaczego warto pić herbatę z grzybów chaga.

Herbata chaga wspomaga odchudzanie
Herbata chaga wspomaga odchudzanie (Getty Images)

Grzyb chaga porasta pnie drzew liściastych (głównie brzozy) i występuje w regionach o zimnym klimacie. Żyje w symbiozie z drzewem, na którym rośnie. Pobiera z niego substancje odżywcze, w zamian chroniąc jego korę przed uszkodzeniem.

Grzyby chaga posiadają szereg walorów zdrowotnych. Herbata chaga ma silne właściwości oczyszczające, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ten rodzaj grzybów zwiera znaczne ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a także cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. W grzybach znajdziemy żelazo, potas, miedź, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B.

Chaga pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, działa pozytywnie na układ immunologiczny, działa przeciwzakrzepowo i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Picie herbaty z grzybów chaga zawiera betaglukan, który sprawia, że dłużej czujemy się syci. Dzięki temu herbatę warto pić, kiedy chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Wywar z grzybów chaga pomaga również utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę.

Nie powinniśmy spożywać grzybów chaga na surowo, ponieważ nasz organizm nie posiada enzymów niezbędnych do ich prawidłowego strawienia. Grzyby chaga należy spożywać w postaci wywaru. Nie zaleca się zalewanie grzybów wrzącą wodą. Do przygotowania naparu najlepiej użyć gorącej wody, bo wtedy w pełni wykorzystamy walory zdrowotne chagi.

Należy jednak pamiętać, że herbaty z grzybów chaga nie powinno się spożywać w nadmiarze. Zbyt duża ilość tego leczniczego napoju może blokować wchłanianie cennych substancji do organizmu. Poza tym wywar posiada szczawiany, których zbyt wysokie dawki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić