Zbadali ludzi, którzy codziennie piją kawę. Tego się nie spodziewali

Kawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia, nie tylko pobudza, ale również wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że ten popularny napój zmniejsza ryzyko rozwoju jednego z groźnych nowotworów. Do tych zaskakujących wniosków doszli brytyjscy naukowcy.

Drop of milk in cup of coffee
Westend61
liquid, drop, no people, motion, food and drink, Drink, Coffee, Espresso, Milk, close up, indoor, studio shot, elevated view, Dishes, Cup, Coffee Cup, dripping, Food and DrinkKawa obniża ryzyko raka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Westend61 / SRS

Zespół brytyjskich naukowców z Edynburgu i Southampton postanowili dogłębnie zbadać wpływ picia kawy na kondycję naszej wątroby. W tym celu dokonali analizy danych zebranych podczas 26 wcześniejszych badań, w których wzięło udział ponad dwa miliony osób.

Jej wyniki zostały opublikowane na łamach "British Medical Journal". Jest to pierwsze badanie dotyczące zależności pomiędzy spożywaniem popularnego pobudzającego napoju a stopniem ryzyka rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC). Już wcześniej Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła raport, w którym potwierdzono, że picie kawy obniża prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór wątroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Z kolei wyniki najnowszych badań wykazały, że jedna filiżanka kawy wypijanej w ciągu dnia o 20 proc. obniża ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego. Dwie filiżanki dziennie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby o 35 proc., natomiast wypicie pięciu filiżanek – o 50 proc. Nie oznacza to, że powinniśmy każdego dnia spożywać aż pięć filiżanek kawy. Zawarta w niej kofeina może w nadmiernych ilościach wpływać niekorzystnie na kondycję naszego organizmu.

Jak przyznał jeden z badaczy prof. Peter Hayes z Uniwersytetu w Edynburgu, w badaniach udało się udowodnić, że kawa w odpowiednich dawkach, chroni przed marskością wątroby i rozwojem komórek nowotworowych tego narządu. Zadaniem naukowców ten produkt spożywany w rozsądnych ilościach może mieć znaczenie również w profilaktyce innych śmiertelnych schorzeń. Według przewidywań ekspertów, do roku 2030 liczba osób, u których zdiagnozowano nowotwór wątroby, wzrośnie o 50 proc.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra