Bartosz Nowak| 

Być może całe życie źle korzystałeś z lodówki

4

Specjaliści uważają, że jest jedyny słuszny sposób przechowywania żywności w lodówce. Jeśli więc trzymacie mleko na drzwiach lodówki, natychmiast przestańcie.

Być może całe życie źle korzystałeś z lodówki
(Fotolia)

Dolna półka to najzimniejsze miejsce w lodówce. Powinniśmy trzymać na niej surowe mięso i ryby, ponieważ wymagają najniższych temperatur. Ponadto umieszczenie ich tam zapobiega sytuacji, w której ich "soki" spływają na inne produkty na niższych półkach - informuje "Daily Mail".

Na środkowej półce powinien znaleźć się nabiał. Łącznie z mlekiem, które zwykle stoi na drzwiach. Te są najcieplejszym miejscem w lodówce, dlatego znajdować powinny się na nich produkty z konserwantami, jak otwarte dżemy, sosy i soki. Na górnych półkach, drugim najcieplejszym miejscu, warto położyć wszystko, co nie wymaga gotowania. Przede wszystkim resztki z obiadów czy ugotowane wcześniej mięsa pokroju salami i wędlin.

Dobra organizacja to zarówno wygoda, jak i zdrowie. Nie dość, że wszystko szybko znajdziesz, to jeszcze zapobiegniesz sytuacji, że coś zepsuje się szybciej, niż powinno.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić