aktualizacja 

Co się czai w fast foodach?

3

Nie jest tajemnicą, że jedzenie w fast foodach nie jest zdrowe dla naszego organizmu. Amerykańscy naukowcy odkryli jednak, że gruby brzuch i brak witamin to nie jedyne wady stołowania się w tego typu lokalach. Konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze.

Co się czai w fast foodach?
(Pixabay.com)

Chodzi o opakowania używane w fast foodach. Zdaniem naukowców z Milken Institute School of Public Health plastikowe pudełka, w których przechowywane jest jedzenie, są głównym źródłem ftalanów w pożywieniu.

Ftalany to toksyczne substancje, które są groźne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowań na astmę, wpływają również na działanie niektórych hormonów, co może prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Ponadto mają negatywny wpływ na jakość nasienia u mężczyzn oraz obniżają IQ dzieci, których matki w ciąży były narażone na działanie tych niebezpiecznych substancji.

Badanie przeprowadzono na 8,877 osobach. Przebadano ich mocz, a także przeprowadzono ankietę na temat ich diety i stołowaniu się w fast foodach w ciągu ostatnich 24 godzin. Ci, którym się to zdarzyło, mieli o 40 i 23,8 procent większy poziom dwóch ftalanów w organizmie - informuje metro.co.uk.

Produktami szczególnie "zanieczyszczonymi" były pizza, burrito, makarony i dania z ryżem. Najprawdopodobniej to one najlepiej wchłaniają ftalany z opakowań.

Nie przegap:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić