Albert Kamiński| 

Cukier to nie tylko więcej w pasie. Jest jeszcze jedno poważne zagrożenie

9

Dieta bogata w cukry proste może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń zdrowia psychicznego - wynika z najnowszych badań.

Cukier to nie tylko więcej w pasie. Jest jeszcze jedno poważne zagrożenie
(iStock.com, Lucky Business)

Naukowcy wskazują na dwa główne rodzaje zaburzeń psychicznych. Według nich cukier spożywany w dużych ilościach powoduje wystąpienie objawów depresji, a także lęków. Jest to widoczne szczególnie u mężczyzn, u których nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko ich wystąpienia aż o 23 proc. - pisze portal ibtimes.co.uk.

Może to mieć związek z procesami biochemicznymi organizmu. Według naukowców nadmierne spożycie słodyczy prowadzi do zmniejszenia wydzielania przez neurony białka o skrócie BDNF, którego niski poziom obserwowany jest często przy stanach depresji i niepokoju.

Nadmierne spożycie cukru musi mieć charakter długotrwały, by było niebezpieczne. Badanie wykazało zwiększoną zachorowalność, gdy spożycie cukrów pochodzących z napojów i słodyczy trwało przynajmniej 5 lat. Okazuje się więc, że długoterminowa dieta uboga w cukry proste, wpływa korzystnie na stan naszej psychiki.

Zobacz także: Zobacz też: Skąd bierze się fala depresji?

Naukowcy uczulają, by do wyników podchodzić z dystansem. Mimo że same badanie nie dostarczyło dowodów na to, że zaburzenia psychiczne powodują zwiększenie spożycia cukru, to trzeba taką ewentualność również brać pod uwagę.

W badaniu naukowcy wzięli pod dane medyczne ponad 8 tys. kobiet i mężczyzn. Wszyscy badani byli w wieku 39-83 lat. Analizowano przede wszystkim dane dotyczące zdrowia psychicznego oraz diety.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić