Czekoladowe jajka na Wielkanoc? Tak ich nie rób!

12

Duńczycy ostrzegają przed popularnym wśród internautów sposobem na czekoladowe jajka. Jest niebezpieczny dla zdrowia.

Czekoladowe jajka na Wielkanoc? Tak ich nie rób!
(Youtube.com)

Istnieje duże ryzyko, że do czekolady przedostaną się szkodliwe substancje. Przed niebezpiecznym sposobem na czekoladowe jajka ostrzega Administracja Żywności i Weterynarii w Danii (DVFA). To odpowiedź na bardzo popularne wideo-poradniki w sieci, które radzą zanurzyć balon w roztopionej czekoladzie, zaczekać aż ona zastygnie, a następnie przebić balon. W rezultacie można stworzyć czekoladowe jajko lub miseczkę.

Maja Kirkegaard z DVFA ostrzega, że balony ze sklepu nie są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Stosowanie tej metody może być dla nas po prostu niebezpieczne.

Chociaż zawartość szkodliwych substancji w jednej takiej czekoladowej misce jest mała, to i tak nie warto ryzykować. Nie należy narażać organizmu na niebezpieczne związki, zwłaszcza rakotwórcze i takie, które zaburzają gospodarkę hormonalną - powiedziała Kirkegaard dla duńskiej agencji prasowej Ritzau.

Balony wytwarzane są z gumy, podczas produkcji której mogą się tworzyć substancje, które nie powinny mieć kontaktu z żywnością - dodała Kirkegaard.

Agencja Ochrony Środowiska w Danii w 2014 znalazła w balonach groźne substancje. Nieprawidłowości wykryto w 23 z 39 skontrolowanych produktów. Duńska agencja prasowa Ritzau zaleca czytelnikom, żeby zamiast triku z balonem, stosowali trochę bardziej czasochłonną, ale zdrowszą metodę. Wystarczy zamrozić wodę w misce z pożądanym kształtem i do lodowej formy wlać rozpuszczoną czekoladę.

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić