Walka z niezdrową żywnością w polskich szkołach trwa. Nowy rząd postanowił jednak, że słodkie bułki powinny być dostępne w sklepikach, by dzieci nie przynosiły ze sobą jeszcze bardziej szkodliwego dla zdrowia jedzenia. Dlatego w najbliższym czasie przedstawiciele ministerstwa zdrowia mają spotkać się z cukiernikami w celu stworzenia nowej receptury kontrowersyjnych wypieków - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Nowe drożdżówki mają być o wiele zdrowsze. Wiadomo już, że będą robione na maśle, bez dodatku oleju palmowego. Mają również zawierać dużo owoców oraz zdecydowanie mniej cukru. Nowe wypieki mają pomóc w walce z czarnym rynkiem jedzenia, który pojawił się w szkołach po wprowadzeniu zakazu sprzedaży niezdrowej żywności.
Nowy rząd nie zamierza modyfikować pozostałych pozycji z wprowadzonej 1 września listy niedozwolonych produktów żywnościowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.