Dobry wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie jest znany od lat. Teraz naukowcy w badaniach opublikowanych w "European Heart Journal" posunęli się o krok dalej. Przyznali, że dieta mieszkańców Hiszpanii jest najlepsza dla ludzkiego serca i zmniejsza ryzyko zawału. Oznacza to, że nie muszą tak bardzo przywiązywać wagi do tego, co jedzą. Hamburger, kebab czy frytki nie powinien im zaszkodzić, pod warunkiem, że nie jedzą ich codziennie.
Badania zostały przeprowadzone w 39 krajach na całym świecie. Polaków może ucieszyć fakt, że dieta z większą ilością tłustych potraw nie zwiększa ryzyka zawału serca. Natomiast jeżeli chcemy zmniejszyć ryzyko, powinniśmy jeść świeże owoce i warzywa, tłuste ryby i oliwę z oliwek. Przejście na dietę śródziemnomorską wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i zmniejszy możliwość wystąpienia chorób układu krążenia.
Odkryliśmy, że u osób jedzących zdrowiej, u których dieta była zbliżona do śródziemnomorskiej, ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu lub zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych było zdecydowanie mniejsze - powiedział autor badania Ralph Stewart z Auckland City Hospital.
Stewart zachęca do zwiększania świadomości żywieniowej. Jego zdaniem osoby, które chorują na serce, powinny jeść więcej zdrowej żywności, zamiast skupiać się na unikaniu fast foodów.
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store
Zobacz także:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.