Najwyższy czas przeprosić się z warzywami. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Zhejiang wykazały, że spożywanie kalafiorów, ziemniaków i cebuli zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka aż o jedną trzecią!
Chińscy naukowcy potwierdzili również dobroczynne działanie innych warzyw. Uważają, że także seler, jarmuż oraz kapusta wykazują właściwości zmniejszające ryzyko zachorowania na raka. Wszystko dzięki zawartości witaminy C, która działa jak przeciwutleniacz w momencie występowania stresu oksydacyjnego żołądka. Co więcej, spożywanie 50 gramów tej witaminy dziennie redukuje ryzyko rozwinięcia się nowotworu nawet o 8%.
Badacze wskazali również produkty, które mogą przyczyniać się do zachorowań na nowotwór. Jest to według nich przetworzona żywność, a także piwo oraz sól. "Independent" donosi, że tylko w Wielkiej Brytanii rak żołądka zabija dziennie aż 13 osób.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.