Jan Muller| 

Jesz owsiankę na śniadanie? Jest zdrowsza, niż sądzono

7

Jeżeli Irlandczycy coś wiedzą o świecie, to jak przygotować dobrą owsiankę. Teraz tamtejsi naukowcy odkryli, że jadana regularnie mleczna papka zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jesz owsiankę na śniadanie? Jest zdrowsza, niż sądzono
(Shutterstock.com)

Jednym ze skarbów owsianki jest zawarty w owsianym błonniku betaglukan. Zbudowane są z niego ściany komórkowe zbóż. Naukowcy z APC Microbiome Institute w Cork twierdzą, że gdy betaglukan trafia do przewodu pokarmowego, spada poziom cholesterolu we krwi.

Dodatkowo pomaga utrzymać wagę ciała i pomaga florze bakteryjnej w żołądku i jelitach - czytamy.

*Gdy jemy owsiankę, dobre bakterie żyjące w naszym ciele zwiększają produkcję chroniących przed otyłością maślanów. *Z kolei betaglukan z owsa działa jako prebiotyk, czyli stymuluje produkcję flory bakteryjnej. Za obniżenie poziomu cholesterolu odpowiadają też pochodzące z owsa stanole.

Jeżeli ktoś chce obniżyć ryzyko chorób serca i zadbać o swoją florę bakteryjną, to regularne jedzenie owsianki jest dobrym pomysłem - zachecają badacze.

Tak jak owsiankę, te informacje trzeba jeść z odrobiną soli. "The Irish Times" zwraca jednak uwagę na dwie rzeczy: testy przeprowadzano na myszach a irlandzki Instytut ma wśród partnerów potężnych producentów żywności, m.in. Kerry Foods, Danone i General Mills.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić