*Bez tego dodatku trudno wyobrazić sobie ten popularny przysmak. *Wygląda jednak na to, że zanim zamówimy gałkę, będziemy musieli bardziej się zastanowić. Jak podaje brytyjski „Independent”, ceny wanilii wzrosły z 14 dol. za kilogram w 2011 r. do bagatela 155 dol. obecnie.
Powodem są problemy z uprawami na Madagaskarze. To jeden z głównych producentów, a więc tamtejsze zawirowania oznaczają niższą podaż. Średnio zbiera się tam rocznie 2 tys. ton wanilii. Tymczasem w 2015 r. było to ok. 1,5 tys. ton.
Jest też pocieszenie. Według ekspertów tak wysokie ceny nie powinny utrzymać się zbyt długo. Ich spadek zaobserwujemy najprawdopodobniej w drugim kwartale tego roku.
Uprawa wanilii jest wyjątkowo wymagająca. Najpierw trzeba czekać na owoc w postaci laski przez 2-3 lata. Następnie przechodzi sie do kilkumiesięcznego suszenia. Przyspieszanie tego procesu (np. wcześniejszy zbiór) sprawia, że wanilia jest gorszej jakości.
Nie przegap:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.