Odczarowane drożdżówki trafią do szkół? Jest przepis na zdrowe bułki
Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego opracowała przepis na zdrowe drożdżówki. Prośba o akceptację produktu jeszcze w tym tygodniu trafi do Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
*Aby drożdżówki z nowego przepisu trafiły do sklepików szkolnych, potrzebna jest zgoda GIS-u. *Najpierw musi potwierdzić prozdrowotność produktu. Dopiero później RPŻP zaprezentuje go na rynku – podaje "Dziennik Gazeta Prawna".
*Drożdżówkę będzie mogła produkować firma, która spełni określone warunki. *Będzie musiała zgłosić się po recepturę i pozytywnie przejść weryfikację stowarzyszenia.
*Autorzy przepisu zgłosili do urzędu patentowego znak "Produkt Prozdrowotny RPŻP". * Przewodniczący RPŻP Adam Bogacz, powiedział dla "DGP":
Chcemy rozwijać tę kategorię produktów, a potem kolejne. Widzimy szansę na wprowadzenie prozdrowotnych napojów. Firmy, które postawią na produkcję żywności prozdrowotnej, będą się mogły wyróżnić na konkurencyjnym rynku.