Odtworzyli piwo z czasów Jezusa

7

Browar Herzl w Jerozolimie wyprodukował na bazie pszenicy taki sam alkohol, jaki dwa tysiące lat temu pili mieszkańcy Judei i okolicznych ziem.

Odtworzyli piwo z czasów Jezusa
(Thompson Reuters)

Producent odtworzył recepturę z czasów Jezusa. Najtrudniej było z pszenicą, ponieważ wykorzystywana wówczas odmiana już nie rośnie. Itai Gutman, właściciel browaru Herzl, wykorzystał do produkcji piwa pszenicę wyhodowaną przez naukowców z Tel Awiwu. Ci zaś odtworzyli ją za pomocą genomu, czyli kodu genetycznego zboża.

Powstało tylko 20 l „świętego” piwa. Ograniczeniem była ilość pszenicy, której Gutman otrzymał zaledwie 5 kg. Naukowcy odstąpili mu zboże, ponieważ byli ciekawi smaku dawnego alkoholu.

Piwo nie jest zbyt smaczne. Receptura nie przewiduje użycia miodu lub innego słodzącego składnika. To może wyjaśniać, dlaczego w tamtych czasach preferowane było wino. Właściciel browaru nie przewiduje dalszej produkcji.

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić