Popularne czekoladki mogą powodują raka?

31

Niemiecka organizacja pozarządowa Foodwatch wykryła w czekoladzie Kinder i dwóch innych produktach spożywczych składniki mogące powodować choroby nowotworowe. Teraz chce wycofania ich ze sprzedaży.

Popularne czekoladki mogą powodują raka?
(flickr.com)

Słodycze miały zostać skażone groźnymi dla zdrowia olejami. Aromatyczne oleje mineralne (MOAH), prócz w czekoladach Kinder, znaleziono jeszcze w nugatowych pralinach Fioretto Lindta i w klasycznej czekoladzie Sun Rise firmy Rubezahl. W „kinderkach” wykryto także niepokojącą ilość nasyconych olejów mineralnych (MOSH).

MOAH i MOSH nie powinny w ogóle znajdować się w pożywieniu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że aromatyczne oleje mineralne mogą powodować raka i mutacje. Ich spożywanie może również doprowadzić do uszkodzenia narządów, zwłaszcza u dzieci.

Nie widzisz ich, nie czujesz ich, ale one tam są – powiedział o szkodliwych substancjach John Hegg z organizacji Foodwatch.

Foodwatch oskarżył firmę Ferrero o ogromne zaniedbanie. Zamiast w trosce o klienta usunąć niebezpieczne słodycze ze sklepowych półek i ostrzec konsumentów, miał zbagatelizować sprawę. Zdaniem producenta, skład czekoladek spełnia normy i nie łamie prawa.

Autor: Paulina Kwiatkowska

Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić