Bartosz Nowak| 

Przepis po zmarłym ojcu uczynił z niej milionerkę

10

Historia brzmi jak scenariusz filmu, ale wydarzyła się naprawdę. Borykająca się z problemami finansowymi kobieta po latach znalazła przepis, który zostawił po sobie jej zmarły ojciec. Dzięki niemu otworzyła restaurację, która zapoczątkowała jej ogromny sukces.

Przepis po zmarłym ojcu uczynił z niej milionerkę
(Instagram/foodaround_world)

Odręcznie zapisana kartka papieru dała początek sieci restauracji. Hiroe Tanaka z pracownika zatrudnionego na niepełnym etacie została wiceprezydentem wartej 82 mln dolarów firmy Kushikatsu Tanaka Co. Na przepisie razem z przyjaciółką oparły małą restaurację w Tokio, która okazała się ogromnym sukcesem. Kolejki były nawet w środku nocy. Poszły więc krok dalej. A potem kolejny.

Zanim się obejrzały kierowały siecią 146 restauracji. Wszystkie znajdują się w Japonii, oprócz jednej na Hawajach. Jeszcze w tym roku chcą otworzyć kolejne 40. 46-letnia dzisiaj Tanaka każdego dnia dziękuje ojcu, który zmarł 25 lat temu. Zostawił po sobie coś, co na zawsze zmieniło życie jej córki - informuje "The Independent".

Swój przepis doskonalił przez lata. Kushikatsu to panierowane mięso z warzywami nabijane na patyk i smażone w głębokim tłuszczu, podawane z sosem. Tanaka pamiętała ten smak z dzieciństwa, ale po śmierci ojca nie potrafiła go odtworzyć. Umykały jej niuanse smaku, które wielokrotnie dopracowywał jej tata. Dopiero po latach przez przypadek znalazła odręcznie napisany przepis, który wywrócił jej życie do góry nogami.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić