Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

#przepisdnia Babeczki z mąki razowej i... słodkich ziemniaków

Podziel się:

Ten przepis spodoba się wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

#przepisdnia Babeczki z mąki razowej i... słodkich ziemniaków
(Youtube.com)

Do wykonania tych pysznych babeczek potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 duży batat
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki imbiru
  • 0,25 łyżeczki goździków
  • 0,25 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka miodu
  • 200 g jogurtu waniliowego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki migdałów

Wykonanie:

W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz batata przez około 40 minut, aż będzie miękki. Ostudź go i obierz ze skórki. Rozgnieć na gładką masę.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki i imbir wymieszaj w dużej misce. Dodaj olej, jajka, ekstrakt waniliowy, miód, jogurt i rozgniecionego batata. Całość wymieszaj.

*Masę przełóż do foremek na muffiny. *

W blenderze zmiksuj płatki owsiane, cukier i migdały z odrobiną cynamonu. Taką posypkę nałóż na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut.

Zobacz także: Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić