Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

#przepisdnia: Ciasto dyniowe

Podziel się:

Świetny przepis na sezonowe ciasto. Korzystajcie z jesieni i łatwego dostępu do dyni!

#przepisdnia: Ciasto dyniowe
(yourtube.com)

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki kawałków czekolady
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak przygotować ciasto?

Na początek wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce zmiksuj ze sobą masło, cukier i aromat waniliowy. Po chwili miksowania dodaj jajka. Wystarczy, że będziesz mieszać masę trzepaczką. Dodawaj po jednym jajku. Do masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części.

Do jednej z nich dodaj kakao i czekoladę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Do drugiej połowy ciasta dodaj puree z dyni, orzechy, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Również dokładnie wymieszaj.

Połowę masy czekoladowej przełóż do nasmarowanej tłuszczem blachy. Dokładnie rozsmaruj ją na dnie. Na to nałóż połowę masy dyniowej. Potem pozostała część czekoladowa i na samą górę, reszta masy dyniowej.

Zobacz także: Ciasto piecz około 40 - 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić