Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

#przepisdnia Crème Brûlée dla amatorów

4

Z tym przepisem każdy doskonale sobie poradzi!

#przepisdnia Crème Brûlée dla amatorów
(Wikimedia Commons CC BY-SA)

Oto, czego będziesz potrzebował:

  • 4 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 6 żółtek,
  • 1 szklanka cukru.

*Zacznij od przygotowania sosu. *Śmietanę kremówkę rozgrzej na patelni i dodaj do niej ekstrakt waniliowy. Pamiętaj, sos ma być gorący, ale nie może się zagotować! W średniej misce ubij żółtka i dodaj pół szklanki cukru. Dobrze wymieszaj. Cały czas stopniowo wszystko mieszając, dodawaj gorącą śmietanę.

Przygotuj 7-8 małych brytfanek i jedną dużą. Do dużej wlej gorącą wodę i ułóż na niej mniejsze. Dodaj mieszaninę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C. na 45-50 minut. Po wyciągnięciu zostaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej, a potem przykryj folią i włóż do lodówki na conajmniej dwie godziny.

*Crème brûlée wyciągnij na 30 min. przed podaniem. *Posyp cukrem i podpal do momentu roztopienia. Gotowe!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ryanairem coraz rzadziej pocimy z Modlina. Fiasko negocjacji nowej umowy
Jak działa magiczna gąbka? Przeczytaj, zanim jej użyjesz
Wrzuć kilka tabletek do pralki. Pranie będzie śnieżnobiałe
Korea Południowa obawia się ceł Trumpa bardziej niż kryzysu politycznego
Ich związek nie przetrwał. Była żona Stanisława Tyma grała w "Misiu"
Wymarły w Polsce ponad pół wieku temu. Największe ptaki
Jarosław Kaczyński straci immunitet? W piątek zadecyduje o tym Sejm
Nie żyje Stanisław Tym. Miał 87 lat
Unia Europejska dokręca śrubę. Nowe zasady segregacji śmieci
Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Ten jest najlepszy
Zwolniono dwóch policjantów. To efekt tragicznej interwencji
Mocha Mousse kolorem roku Panteone 2025. "Wyrafinowany i bujny"
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić