Składniki:
- Nasiona gorczycy - około pół szklanki
- Woda - 50 ml
- Ocet jabłkowy (lub jakikolwiek inny) - 100ml
- Miód - 3-4 łyżki
- Pieprz cayenne – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Imbir mielony – 1 łyżeczka
- Sól – 1/2 łyżeczki
Gorczycę mielimy w młynku elektrycznym, ale zostawiamy 2 łyżki niezmielonych ziaren. Do zmielonej gorczycy dolewamy wodę, mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy ocet, miód, imbir, cynamon, pieperz, sól oraz nasiona, które pozostawiliśmy niezmielone. Wymieszaną całość przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 2-3 dniach przekładamy musztardę do słoiczka. Chowamy do lodówki jeszcze na tydzień, w tym czasie przyprawy się przegryzą. Musztarda jest gotowa do jedzenia.
Zobacz także: Smacznego!
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: