#przepisdnia Hiszpańskie pączuszki z nadzieniem Oreo

3

Zapewne wielu z was obiecało sobie, że 2016 roku będziecie okazami zdrowia - zero cukrów, minimum tłuszczów itd. Jednak tym razem chcielibyśmy zwieść was na pokuszenie prezentując przepis na super słodkie, ultra tłuste i totalnie przepyszne hiszpańskie churros o smaku ciasteczek Oreo. Jesteście gotowi?

#przepisdnia Hiszpańskie pączuszki z nadzieniem Oreo
(Facebook.com, BuzzFeed Food)

To zadziwiające, że tak pyszna rzecz może być łatwa w wykonaniu. Mistrzowie słodkości z BuzzFeed Food pokazali, jak w prosty sposób, w domowych warunkach i bez używania trudno dostępnych składników, zrobić prawdopodobnie najlepszą słodycz na świecie. Ten kto jadł oryginalne hiszpańskie churros, ten wie. A ten kto dodatkowo próbował ciasteczek Oreo, ten z pewnością nie przejdzie obojętnie obok tego przepisu. Czego więc potrzebujecie?

Składniki:

- 1 paczka ciasteczek Oreo;
- 2 szklanki wody;
- 60 ml masła (ok. 4 dużych łyżek);
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 szklanka mąki;
- 2 jajka;
- olej do smażenia;
- cynamon;

Krok 1

Przygotowujecie miseczki. Wyjmujecie ciasteczka z paczki i oddzielacie kruchą część od białego kremu. Odseparowane herbatniki wrzucacie do jednej miski i kruszycie je tak długo, aż osiągną konsystencję piasku, krem mleczny zaś wrzucacie do drugiego naczynia.

Krok 2

Do garnka wlewacie wodę, wrzucacie masło i cukier, a nastepnie gotujecie wszystko na wolnym ogniu. Kiedy substancja zacznie się gotować, dorzućcie mąkę i skruczone herbatniki Oreo. W garnku powinna uformować się masa przypominająca ciasto. Wtedy do garnka dorzucacie jajka i mieszacie całą kompozycję dalej, dopóki nie osiągnie jednolitej konsystencji.

Krok 3

Umieście ciasto w małych plastikowych pojemniczkach zakończonych na końcu dziurką. Dzięki temu będziecie mogli wycisnąć idealnego podłużnego churrosa - najlepiej na średniej wielkości tackę. Pączuszki powinny mieć od kilku do kilkunastu centymetrów. "Surowe" churrosy wsadzacie na tacce do lodówki na ok 30 minut.

Krok 4

Podgrzewacie olej na patelni. Kiedy już osiągnie optymalną temperaturę, wyjmujecie pączuszki z lodówki i po kolei wrzucacie każdego na rozgrzany olej. Każdy churros powinien smażyć się ok 4 minut z każdej strony. Usmażone churrosy, w zależności od ich średnicy, powinniście przebić wzdłuż jakimś cienkim narzędziem, które znajdziecie w swojej kuchni.

Krok 5

Wyciągnięty wcześniej krem z ciasteczek Oreo wkładacie do mikrofalówki na ok 15 sekund (przy największej mocy). Następnie nadziewacie pączuszki tym niezwykle słodkim materiałem.

Jedźcie i tyjcie z tego wszyscy. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić