#przepisdnia Kluski śląskie
Kluski śląskie podajemy zamiast klasycznie przygotowanych ziemniaków. Najczęściej polewamy sosem, zasmażaną cebulką, czy boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Główne składniki, które będą nam potrzebne, to ziemniaki i mąka ziemniaczana. Zaczynamy!
Składniki:
kilogram ziemniaków
szklankę mąki ziemniaczanej
jajo
10 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
Zabieramy się do pracy:
Gotujemy kilogram ziemniaków. Po ostygnięciu przeciskamy je przez praskę, albo maszynkę do mięsa. Masę wkładamy do miski i kroimy na cztery części. Jedną z nich wyciągamy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Pozostałą ¼ część masy wkładamy z powrotem do miski. Do całości wbijamy jajko i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki dobrze połączą się ze sobą, zaczynamy formować kluski. Najpierw małe kulki – następnie spłaszczamy je, a w środku robimy dziurkę. Wrzucamy na gorącą wodę. Kiedy kluchy wypłyną, gotujemy je jeszcze 3-5 minut. Polewamy według uznania – sosem, cebulką, masełkiem i…Smacznego!