Do przygotowania potrzebne będą:
1 szklanka mleka
1 opakowanie suchych drożdży (ok. 7 g)
4 szklanki mąki pszennej (500 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
100 g masła
1 jajo
Zabieramy się do pracy:
Przesiewamy mąkę i łączymy ją z suchymi drożdżami. Wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Wlewamy roztopione i wystudzone masło oraz mleko. Całość mieszamy – najlepiej ręką i wyrabiamy ciasto.
Kiedy jest już gotowe, wkładamy je do miski, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie, formujemy z niego dosyć cienkie wałeczki – ok. 60 cm długości. Robimy z nich przeplatankę – aby zrobić to prawidłowo, dobrze zainspirować się poniższym filmikiem.
Przekładamy ją na formę, którą będzie szklana miska. Nadmiar ciasta odcinamy, a z pozostałej formujemy kolejne trzy wałeczki, z których pleciemy warkocz. To będzie ozdoba naszego koszyczka. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Pozostał jedynie uchwyt. Robimy go z dwóch wałeczków – przeplatamy, układamy na naszej formie i wkładamy do piekarnika. Czas i temperatura taka sama jak powyżej. Uchwyt łączymy z koszykiem za pomocą wykałaczek. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.