#przepisdnia Leczo z mięsem mielonym
Klasyczne leczo zwykle podawane jest bez mięsa lub z kiełbasą. Jest to jednak potrawa, z którą można dowolnie eksperymentować, a dzisiejszy przepis pozwoli nam spróbować wersji z mięsem mielonym, co nasuwa skojarzenia z Chili con carne. Jedno jest jednak pewne: będzie pysznie!
Leczo to potrawa bardzo sycąca, ale też niezwykle zdrowa. Pomaga walczyć z nadwagą. Spójrzcie zresztą na potrzebne składniki i oceńcie sami jej walory:
- 50 dag mięsa mielonego drobiowego
- 80 dag papryki czerwonej
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 3 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
*Przyrządzenie danie jest niezwykle łatwe. *Całość sprowadza się do pokrojenia wszystkich składników i wrzucenia ich do garnka w odpowiedniej kolejności. Efekt jest piękny na talerzu, posiada mnóstwo walorów zdrowotnych, a jako potrawa jednogarnkowa nie zajmuje dużo miejsca i nie brudzi dużej ilości naczyń. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty?