#przepisdnia Pieróg Gyoza w wersji XL

0

Gyoza to danie pochodzące z Japonii. Zwykle występuje w formie pierożków. Mogą być gotowane na parze, albo smażone. Potrawa fantastycznie nadaje się na przystawkę.

#przepisdnia Pieróg Gyoza w wersji XL
(Youtube.com)

Do przygotowania potrzebujemy:

Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju

Farsz:
10 dkg drobno posiekanej kapusty
pęk drobno posiekanej dymki
posiekany szczypiorek
ząbek czosnku
imbir
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
25 dkg mielonej wieprzowiny
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego

Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju chilli
2 łyżki wody

Plan pracy:

Do pierwszej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj pałeczkami, wlej mleko i olej. Wyrabiaj ciasto. Do drugiej miski wsyp kapustę, dymkę, szczypiorek, rozgnieciony czosnek i starty imbir. Przypraw solą. Do trzeciej miski wkładamy mieloną wołowinę, wsypujemy cukier, wlewamy sos sojowy – całość ugniatamy ręką. Łączymy zawartość miski nr 2 i nr 3 dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na nie farsz. Robimy z tego duży pieróg. Delikatnie ponownie rozwałkowujemy (z nadzieniem w środku). Nacinamy wokół co kilka centymetrów. Kładziemy na patelni i przez minutę gotujemy na czystej patelni. Po minucie zalewamy gorącą wodą i gotujemy na parze przez 20 minut. Po tym czasie wlewamy olej sezamowy. Pieróg podajemy z sosem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić