Potrzebne składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki tortowej
7 g drożdży w proszku
250 ml letniej wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
100 ml oliwy
Sos:
300 ml passatty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 posiekana cebula (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
bazylia i oregano
oliwa
ser i ulubione dodatki
Aby przyrządzić pizzę, musimy oczywiście zacząć od ciasta. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy do reszty składników na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i lśniące. Musimy odczekać 40 minut, aż wyrośnie.
Drugą ważną rzeczą jest sos. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy passatę lup pulpę pomidorową i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy resztą składników i wracamy do ciasta.
Ciasto musimy ponownie wyrobić. Następnie formujemy kulki i cienko rozwałkowujemy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i lekko podgrzewamy. Odwracamy, smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy nasze ulubione dodatki. Pieczemy przez 5-10 minut i gotowe!
Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.