Jest lekka i wyrazista w smaku. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem (ciemnym dla osób na diecie) lub grzankami. Cukinia sama w sobie nie ma wyczuwalnego smaku, ale ugotowana w domowym wywarze smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania to tylko 30 minut. Składniki, jakich będziecie potrzebowali to:
- 3/4 litra wywaru warzywnego/mięsnego lub domowego rosołu,
- 2 średnie cukinie,
- 2 ząbki czosnku,
- niewielka ilość oleju (do podsmażenia cukinii),
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz,
- 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek.
Przygotowanie zupy jest naprawdę proste. Cukinie trzeba umyć i pokroić w kostkę. Ważne , by nie obierać jej ze skórki. W garnku smażymy ze sobą cukinię, posiekany czosnek. Doprawiamy i smażymy przez 5 minut. Dolewamy wywar, dodajemy oregano i gotujemy zupę przez około 20 min. Na koniec zawartość garnka blendujemy, by zupa nabrała gładkiej konsystencji. Przed podaniem jeszcze dolewamy oliwy i znowu przyprawiamy. Gotowe!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.