Rakotwórcze chipsy w europejskim kraju

Jedna piąta hiszpańskich chipsów ziemniaczanych ma zbyt wysoki poziom substancji rakotwórczych. Tak wynika z badań przedstawionych przez tamtejszych naukowców.

Chipsy
Chipsy (Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY)

*Akrylamid to zło wcielone. *Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) definiuje ten związek chemiczny jako "substancję, która w naturalny sposób tworzy się w skrobii podczas gotowania produktów spożywczych w wysokiej temperaturze". EFSA stwierdza, że obecność akrylamidu w jedzeniu może potencjalnie zwiększyć ryzyko.zachorowań na raka.

*Nie tylko chipsy mogą być groźne. *Rakotwórczy składnik może się znaleźć w innych produktach ziemniaczanych oraz w kawie i pieczywie chrupkim. Naukowcy do tej listy dodają również papierosy - informuje portal thelocal.es

*Badania były przeprowadzone od 2004 do 2014 roku. * Obecność akrylamidu w chipsach w różnych odmianach wahała się aż do 80 procent. Na szczęśćie badanie hiszpańskich naukowców pokazało, iż związku chemicznego w żywności jest coraz mniej. Badacze apelują, by zachować tę tendencję spadkową,a to wymaga wysiłku.

Liczby mówią same za siebie Chipsy ziemniaczane w 2014 roku miały 57,6 procent mniej substancji rakotwórczych niż w 2004 roku.Takich badań powinno być coraz więcej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić