*Akrylamid to zło wcielone. *Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) definiuje ten związek chemiczny jako "substancję, która w naturalny sposób tworzy się w skrobii podczas gotowania produktów spożywczych w wysokiej temperaturze". EFSA stwierdza, że obecność akrylamidu w jedzeniu może potencjalnie zwiększyć ryzyko.zachorowań na raka.
*Nie tylko chipsy mogą być groźne. *Rakotwórczy składnik może się znaleźć w innych produktach ziemniaczanych oraz w kawie i pieczywie chrupkim. Naukowcy do tej listy dodają również papierosy - informuje portal thelocal.es
*Badania były przeprowadzone od 2004 do 2014 roku. * Obecność akrylamidu w chipsach w różnych odmianach wahała się aż do 80 procent. Na szczęśćie badanie hiszpańskich naukowców pokazało, iż związku chemicznego w żywności jest coraz mniej. Badacze apelują, by zachować tę tendencję spadkową,a to wymaga wysiłku.
Liczby mówią same za siebie Chipsy ziemniaczane w 2014 roku miały 57,6 procent mniej substancji rakotwórczych niż w 2004 roku.Takich badań powinno być coraz więcej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.