*"Italia Organic Vegetarian Pesto No.5 Basil" oraz "Italia Pesto No.1 Classic Basil" firmy Sacla są 30 proc. bardziej słone od wody morskiej. *Zawierają dwa i pół raza więcej soli na każde 100 g orzeszków piniowych. Fundacja Consensus on Salt and Health (Cash) twierdzi, że to olbrzymi wzrost od czasu ostatniej kontroli pesto tej firmy w 2009 roku. Sacla broni się, że robią autentyczny produkt włoskiej kuchni, który "należy jednak spożywać jako element zbalansowanej diety".
Cash wskazał tę firmę, bo jedna porcja ich produktu zawiera 1,5g soli, czyli więcej niż hamburger od McDonalda - zauważa "The Independent".
Badanie, w którym tak źle wypadła Sacla, pokazało też innych "słonych" grzeszników. Zielone pesto firmy Napolina, Gino D'Acampo czy Truly Italian zawierają od 2 do 2,5g soli na każde 100 g produktu. Dla porównania czerwone pesto sklepowej marki Tesco marki Aldi zawierają poniżej 1g soli na każde 100 g produktu. Dobrze wypadło też zielone pesto reklamowane nazwiskiem Jamie'go Oliverra.
Przyjęło się traktować tę pastę jako zdrowy dodatek do potraw włoskiej kuchni. Klasycznie powstaje z ucieranej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, parmezanu, oliwy z oliwek i soli gruboziarnistej. Występuje też w wersji suszonymi pomidorami. Alternatywnie przygotowuje się ją z pietruszki, rukoli a nawet szpinaku.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.