Nie tylko gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty, ale i na zdrowiu podupada. Tymczasem zalecenie lekarzy to zjadanie 10 porcji warzyw i owoców dziennie. Nowe badania pokazują, co taka dieta nam daje.
Zjedzenie 800 gramów owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 1/3 i chorób serca o 24 proc. Oddala też wizję raka (o 4 proc.) czy chorób układu krążenia (o 16 proc.) - twierdzą naukowcy z Imperial College London.
*Dokonali analizy 95 raportów o skutkach warzywno-owocowej diety. *Doszli do wniosku, że gdyby tylko ludzie objadali się we wspomniany sposób, można by uratować 8 mln osób rocznie. Grunt to nie przejadać się, bo kolejne porcje nie robią już żadnej różnicy. Chorobom serca pomagają zapobiegać jabłka, gruszyki, cytrusy i warzywa zielone. Też kalafior i brokuły. Zielone i żółte warzywa, czyli np. papryka i cukinia, działają zapobiegawczo w przypadku nowotworów.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.