Ten jeden tajemniczy składnik decyduje o smaku frytek z McDonald’s

71

Poza hamburgerami, frytki są najpopularniejszym produktem sieci McDonald’s. Jak twierdzą przedstawiciele firmy, smak ziemniaczanego dodatku nie zmienił się od momentu otwarcia pierwszej restauracji.

Ten jeden tajemniczy składnik decyduje o smaku frytek z McDonald’s
(Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY)

Co o nim decyduje? Odpowiedź może dla wielu być zaskoczeniem. Tajemniczy składnik został ujawniony publicznie zupełnie przypadkowo. Stało się to podczas nagrania jednego z odcinków "Pogromców mitów". Tym razem miał on opowiadać o firmie Simplot, która na zlecenie McDonald’s produkuje frytki.

Jak zdradzono tajemnicę? Grant Imahara, były współprowadzący programu "Pogromcy Mitów", wygadał się na wizji! Miał tylko pokazać wnętrze fabryki i pobieżnie opisać proces produkcji frytek, tymczasem ujawnił znacznie więcej.

Jak tłumaczył prezenter, proces zaczyna się od umycia i obrania ziemniaków. Następnie warzywa zostają ponownie umyte i... posypane cukrem! To właśnie ten słodki składnik odpowiada za smak, który cenią sobie klienci. Dla producenta ma on jednak inną, bardzo ważną rolę. Dzięki niemu ziemniaki mogą utrzymać ten sam kolor, niezależnie od pory roku.

Cukier dodaje się pod koniec produkcji frytek. Do ziemniaków dosypuje się później już tylko składnik zapobiegający ich szarzeniu - diwodorofosforan sodu - informuje hexjam.com. Później frytki zostają podsmażone i głęboko zamrożone. Tak przygotowane trafiają do restauracji na całym świecie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić