Ten kraj marnuje rocznie 26 milionów burgerów

2

Problem dotyczy Szkocji, przez którą przetacza się debata na temat marnowania jedzenia.

Ten kraj marnuje rocznie 26 milionów burgerów
(flickr.com, Basheer Tome)

Poniższe zdjęcie powstało, aby zilustrować to negatywne zjawisko. Grafikę złożoną z 25 nadgryzionych hamburgerów zamieścili na Twitterze dziennikarze portalu BBC, którzy chcą zwrócić uwagę na kwestię wyrzucania jedzenia i start finansowych, jakie za sobą to niesie.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Szacuje się, że starty powodowane wyrzucaniem jedzenia, sięgać mogą bajońskich kwot. Agencja kontrolująca to zjawisko - Zero Waste Scotland - wyliczyła, że zmarnowane mięso i ryby to dla Szkocji roczny koszt ok. 190 milionów funtów. ZWS przekonuje, że podjęcie debaty na ten temat w mediach będzie miało pozytywne skutki i przyczyni się do eliminowania zjawiska zarówno w Wielkiej Brytanii jak i na całym świecie.

Przykłady szkockiego marnotrawstwa:

- 2 900 ton wyrzucanej wołowiny rocznie;
- 22 000 ton wołowiny, jagnięciny, drobiu i wieprzowiny o wartości 140 milionów funtów wyrzucanej rocznie;
- produkty spożywcze o wartości* 5 milionów funtów* wyrzucane z powodu przekroczenia terminu ważności;

Władze UK porozumiały się już z największymi sieciami handlowymi. Kompromis osiągnięty we współpracy m.in. z Tesco, Morrisons i Sainsbury's spowoduje, że sklepy te ograniczą wyrzucanie jedzenia w kolejnych dziesięciu latach o połowę.

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić