*Dodawanie soli do posiłku powoduje, że wydaje się on nam smaczniejszy. *Sprawa wygląda odwrotnie w przypadku zawartości tłuszczu. Przesycone nim jedzenie szybciej wywołuje w nas uczucie sytości – czytamy w time.com o wynikach badań naukowców z Uniwersytetu Deakin w Australii.
*Eksperyment przeprowadzono na 48 zdrowych osobach. *Wszystkie dostały trzy identyczne napoje z różnymi stężeniami kwasu tłuszczowego. Następnie przez miesiąc raz w tygodniu miały jeść różne, choć wyglądające bardzo podobnie posiłki. Był to makaron z sosem pomidorowym, ale z różną zawartością soli i tłuszczu. Zadaniem badanych było ocenienie poziomu głodu i sytości po każdym z nich.
*Okazało się, że im więcej soli było w posiłku, tym badani czuli się mniej najedzeni. * Osoby, które z reguły jadły mniej, dały się „oszukać” i przyswajały więcej pożywienia, kiedy obiad był bardziej dosolony. Ta zależność nie sprawdziła się w przypadku wzrostu zawartości tłuszczu w posiłku. Tłuste jedzenie hamowało apetyt, bo badani szybciej czuli się najedzeni.
Zobacz też:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.