To dlatego uzależniamy się od chipsów

9

Naukowcy udowodnili, że sól sprawia, iż jemy o 11 procent więcej smakołyków, niż potrzebujemy.

To dlatego uzależniamy się od chipsów
(Pixabay.com, CC0 Public Domain)

*Dodawanie soli do posiłku powoduje, że wydaje się on nam smaczniejszy. *Sprawa wygląda odwrotnie w przypadku zawartości tłuszczu. Przesycone nim jedzenie szybciej wywołuje w nas uczucie sytości – czytamy w time.com o wynikach badań naukowców z Uniwersytetu Deakin w Australii.

*Eksperyment przeprowadzono na 48 zdrowych osobach. *Wszystkie dostały trzy identyczne napoje z różnymi stężeniami kwasu tłuszczowego. Następnie przez miesiąc raz w tygodniu miały jeść różne, choć wyglądające bardzo podobnie posiłki. Był to makaron z sosem pomidorowym, ale z różną zawartością soli i tłuszczu. Zadaniem badanych było ocenienie poziomu głodu i sytości po każdym z nich.

*Okazało się, że im więcej soli było w posiłku, tym badani czuli się mniej najedzeni. * Osoby, które z reguły jadły mniej, dały się „oszukać” i przyswajały więcej pożywienia, kiedy obiad był bardziej dosolony. Ta zależność nie sprawdziła się w przypadku wzrostu zawartości tłuszczu w posiłku. Tłuste jedzenie hamowało apetyt, bo badani szybciej czuli się najedzeni.

Spożywanie 11 procent więcej żywności dziennie, to naprawdę dużo – zaznacza główny badacz profesor Russell Keast dodając, że skoro sól sprawia, że je się więcej, warto się nad tym zastanowić, kiedy sięgniemy po kolejną paczkę chipsów. W nich bowiem zawartość soli znacznie przekracza ilość tłuszczu.

Zobacz też:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić